«Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».
Οχι δεν ήταν κάποιο δημοσιογραφικό σχόλιο για τις επαναλαμβανόμενες αυθάδεις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας και τον προκλητικό συσχετισμό της υπόθεσης των οκτώ τούρκων αιτούντων άσυλο στη χώρα μας με αυτή των δύο ελλήνων αξιωματικών που παραμένουν εδώ και έναν μήνα έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.
Ηταν η επίσημη απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα ακόμα παραλήρημα του τούρκου προέδρου (φορώντας μάλιστα στολή παραλλαγής), στην πρώτη ουσιαστικά φορά που το πρωθυπουργικό Γραφείο επέλεξε να χρησιμοποιήσει αντίστοιχα σκληρές εκφράσεις με αυτές του αρχηγού του τουρκικού κράτους. Αλλά ήταν και η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με μια εκκρεμότητα που κρατάει 18 μήνες: είχε «υποσχεθεί» στον Ερντογάν τους Οκτώ; Τόσο καιρό αυτό ισχυριζόταν ο τούρκος πρόεδρος χωρίς να υπάρχει σαφή απάντηση και διάψευση από τον Πρωθυπουργό.
«Ο κ. Τσίπρας απάντησε με τον τρόπο που εκείνος θέλει. Ηταν μια έμμεση απάντηση στον Ερντογάν» διεμήνυσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Δευτέρας, ερμηνεύοντας την αυστηρή απάντηση του γραφείου του Πρωθυπουργού ως την πρώτη διάψευση όσων επαναλαμβάνει εδώ και ενάμιση χρόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας περί δήθεν υπόσχεσης που του έδωσε εκείνες τις δραματικές ώρες του Ιουλίου 2016 ο κ. Τσίπρας.
Αυτόν τον ισχυρισμό επανέλαβε και την Κυριακή ο Ερντογάν.
Για πρώτη φορά το είχε πει σε ομιλία του έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Είχε πει ότι σε επικοινωνία του με τον κ. Τσίπρα ο τελευταίος τού είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε 15 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Τότε ο Τσίπρας μου είχε πει πει ότι “σε 10 – 15 μέρες θα το κανονίσω”. Πέρασαν μήνες και χρόνια και ακόμη το κανονίζει. Και τώρα ψάχνουν να τους προστατεύσουν», επέμεινε την Κυριακή από την Αντιόχεια ο τούρκος πρόεδρος και διαμαρτυρήθηκε για τη στάση της Δύσης που –σε αντίθεση με τις πιέσεις που του άσκησαν στη Βάρνα για τους δύο έλληνες αξιωματικούς– δεν είπε κουβέντα για τους Οκτώ στον Τσίπρα.
Η νεά αναφορά Ερντογάν μέσα σε μόλις λίγες ημέρες στα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες και η αυθαίρετη σύνδεσή της υπόθεσής τους με αυτή των Οκτώ, ήταν όπως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να χρησιμοποιηθεί σε επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου η λέξη «Σουλτάνος».
Πέρα από το επικοινωνιακό της εν λόγω επιλογής από τους υπεύθυνους του γραφείου του Πρωθυπουργού, και πάλι δεν πρόκειται για μια ξεκάθαρη διάψευση. Η επίκληση στον σεβασμό του Πρωθυπουργού στους κανόνες της ελληνικής δικαιοσύνης είναι μια απάντηση που μπορεί να ερμηνευτεί ως διάψευση των ισχυρισμών Ερντογάν μπορεί όμως και όχι.
Οπως πάντως παρατήρησε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης (ο οποίος έχει ενεργή παρουσία στην υπόθεση των Οκτώ) η ανακοίνωση του Μαξίμου δεν αποτελεί μεν «ξεκάθαρη διάψευση του Πρωθυπουργού ότι τους υποσχέθηκε στον Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, είναι όμως σαφώς αξιοπρεπής» και «στη σωστή γραμμή».
Το «εύγε» Αντώναρου
Από την άλλη, άξια συγχαρητηρίων, χαρακτήρισε την ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, εκτιμώντας ότι θα τη στηρίξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
«Είναι άξια συγχαρητηρίων η ανυποχώρητη κι υπερήφανη στάση της ελληνικής κυβέρνησης όπως διατυπώθηκε με τη σημερινή δήλωση του πρωθυπουργικού γραφείου στις συνεχιζόμενες προκλήσεις Ερντογάν. Φαντάζομαι ότι την στηρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας», έγραψε σε Facebook και Twitter ο στενός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή.
Το «εύγε» Αντώναρου ανταμείφθηκε άμεσα με ένα like από τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τίπρα, Πάνο Καμμένο στα social media.
Την ώρα πάντως που εκατοντάδες -ή και χιλιάδες κατά πολλούς- τούρκοι πολίτες (ανάμεσά τους πολλοί διπλωμάτες) τρέχουν να γλιτώσουν από τις πρακτικές μαζικής εκκαθάρισης του καθεστώτος Ερντογάν, υποβάλλοντας αιτήσεις ασύλου σε ευρωπαϊκές χώρες, είναι βέβαιο ότι ο τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το θέμα των δύο ελλήνων αξιωματικών στην Αδριανούπολη ως μοχλό πίεσης προς την Αθήνα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα λόγω εγγύτητας αποτελεί το πρώτο στη λίστα των «ασφαλών καταφυγίων» για τους διωκόμενους -ή πιθανούς στόχους του καθεστώτος- Τούρκους.
Αυτό σημαίνει ότι ο «Σουλτάνος» του τουρκικού κράτους που πόρρω απέχει πια από ένα κράτος Δικαίου, μπορεί να κρατήσει όσο θέλει στις φυλακές του τους δύο έλληνες αξιωματικούς ως αντίβαρο για τους τούρκους -φιλογκιουλενιστές κατά την άποψή του- αιτούντες άσυλο στη χώρα μας.