Τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία την Παρασκευή. Την απόφαση έλαβε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης, προφανώς ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον κ. Κύρτσο η ΝΔ καταλογίζει ότι δυσφημεί διεθνώς τη χώρα, αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης.
Αφορμή για την αποπομπή του κ. Κύρτσου αποτέλεσε το τελευταίο tweet του –από μια σειρά άλλων που είχαν προηγηθεί– στο οποίο ο ευρωβουλευτής έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την Ελλάδα με την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν ή την Πολωνία.
H ανακοίνωση της ΝΔ ήταν η ακόλουθη:
«Mε απόφαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στην δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει.
Πιο συγκεκριμένα εφαρμόστηκε το άρθρο 5 §1.2 σύμφωνα με το οποίο η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται ”Με την αυτόβουλη απομάκρυνσή του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος ή προωθούν το ρατσισμό, το μίσος και τη βία ή αμφισβητούν το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας. Η διαπίστωση της συνδρομής των παραπάνω γίνεται με απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής”».
Ηταν μια εξέλιξη που πολλοί αναλυτές είχαν προεξοφλήσει καθώς το τελευταίο διάστημα ο κ. Κύρτσος είχε εντείνει την κριτική του κατά της κυβέρνησης, θαρρείς και επεδίωκε τη διαγραφή του. Πριν από έναν μήνα, εξάλλου, είχε ρωτηθεί σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος είχε απαντήσει τότε: «Ο κ. Κύρτσος έχει επιδιώξει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, μια συγκεκριμένη τακτική. Ολοι νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προθέσεις του. Είναι πολύ φανερό. Αλλά ελάχιστη σημασία έχουν μπροστά στα μεγάλα πολιτικά διακυβεύματα στις σταθερές και πολύ καθαρές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας».
Η ερώτηση που είχε δεχθεί ο κ. Οικονόμου ήταν με αφορμή μια ανάρτηση του κ. Κύρτσου σχετικά με τη δίωξη που είχε ασκηθεί κατά του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου και η σύνδεσή του με την επίμαχη της 18ης Φεβρουαρίου περί κράτους δικαίου είναι προφανής.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που βλέπουν στην ακραία στάση του κ. Κύρτσου μια πολιτική υστεροβουλία: καθώς θα παραμείνει ευρωβουλευτής ως το 2024, εκτιμά ότι θα μπορεί να επανεκλεγεί ως υποψήφιος ενός κομματικού σχηματισμού στα «δεξιά» της ΝΔ, που έως τότε ίσως να έχει δημιουργηθεί.
Στις εκλογές του 2019, ο κ. Κύρτσος είχε εκλεγεί στην έβδομη θέση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ με 196.929 σταυρούς. Είχε εκλεγεί πρώτη φορά με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά το 2014. Το 2012 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη χωρίς να εκλεγεί.
Είναι η δεύτερη αποπομπή ευρωβουλευτή από την ομάδα της ΝΔ. Είχε προηγηθεί αυτή του Θοδωρή Ζαγοράκη το 2020, στη σκιά τότε της υπόθεσης του ΠΑΟΚ. Ωστόσο ο κ. Ζαγοράκης είχε γίνει έπειτα ξανά δεκτός στην ευρωομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Ο κ. Κύρτσος αντέδρασε με μια σειρά αναρτήσεων στην ανακοίνωση της διαγραφής του από τη ΝΔ –με τη μία μάλιστα να επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δεν είχε το κουράγιο να τον διαγράψει ο ίδιος.