Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ροχ Σο Γιουνγκ, με την οποία ο Τσέι Τάε Γουόν ήταν παντρεμένος επί 35 χρόνια, δικαιούται και μέρος των μετοχών της εταιρείας του | Getty Images / CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Διαζύγιο-ρεκόρ: Νοτιοκορεάτης μεγιστάνας θα πληρώσει 1 δισ. δολάρια

Μπίζνες, πολιτική διαπλοκή, ένα παιδί εκτός γάμου και ο μεγαλύτερος διακανονισμός διαζυγίου στα χρονικά της χώρας: μια ιστορία που παίχτηκε στην πραγματική ζωή και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ θα μπορούσε κάλλιστα να σπάσει ταμεία
Protagon Team

Οι Νοτιοκορεάτες δεν φημίζονται για τα σίριαλ με οικογενειακές ίντριγκες, αλλά μια ιστορία που παίχτηκε στην πραγματική ζωή και στις δικαστικές αίθουσες θα μπορούσε κάλλιστα να σπάσει ταμεία. Ο γάμος και το διαζύγιο του Τσέι Τάε Γουόν και της Ροχ Σο Γιουνγκ έχει τα πάντα: μπίζνες, πολιτική διαπλοκή, ένα παιδί εκτός γάμου και, τώρα, έναν διακανονισμό-ρεκόρ.

Ο νοτιοκορεάτης μεγιστάνας διατάχθηκε από το δικαστήριο να πληρώσει στην πρώην σύζυγό του 1,38 τρισ. γουάν (περίπου 1 δισ. δολάρια) σε μετρητά, σε αυτό που αποτελεί τον μεγαλύτερο διακανονισμό διαζυγίου στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με το BBC.

Η απόφαση εκδόθηκε σχεδόν μια δεκαετία αφότου ο γάμος του Τσέι διαλύθηκε, μετά την αποκάλυψη ότι είχε αποκτήσει ένα παιδί με την ερωμένη του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ αποφάσισε την Πέμπτη 30 Μαΐου ότι η Ροχ Σο Γιουνγκ, με την οποία ήταν παντρεμένος επί 35 χρόνια, δικαιούται και μέρος των μετοχών της εταιρείας του. Οι δικηγόροι του Τσέι –προέδρου του ισχυρού ομίλου SK Group– δήλωσαν ότι θα ασκήσει έφεση, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο προσέλαβε «τη μονόπλευρη αξίωση της Ροχ ως ευσταθή».

Το ποσό που επιδικάστηκε στη Ροχ είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα 66,5 δισ. γουάν που της είχε επιδικάσει κατώτερο δικαστήριο το 2022. Εκείνο το δικαστήριο είχε επίσης απορρίψει το αίτημα της Ροχ να της παραχωρηθεί ένα μέρος των μετοχών του πρώην συζύγου της στη SK. Και αυτή η απόφαση ανατράπηκε την Πέμπτη, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι μετοχές έπρεπε να θεωρηθούν κοινή ιδιοκτησία.

Στην ετυμηγορία του το δικαστήριο ανέφερε ότι «ήταν εύλογο να αποφανθεί ότι, ως σύζυγός του, η Ροχ έπαιξε ρόλο στην αύξηση της αξίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου SK και του ίδιου του Τσέι». Το δικαστήριο υπολόγισε την περιουσία του Τσέι σε περίπου 4 τρισ. γουάν, κάτι που σημαίνει ότι η Ροχ –με την οποία ο Τσέι είχε αποκτήσει τρία παιδιά– θα λάβει περίπου το 35% των μετοχών.

Διαπίστωσε επίσης ότι η Ροχ είχε βοηθήσει στην εξομάλυνση των «νομοθετημένων εμποδίων» για την επιχείρηση του Τσέι και ότι ο πατέρας της, ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ροχ Τάε-γου, είχε «παίξει τον ρόλο της προστατευτικής ασπίδας» για τον πρώην πρόεδρο της SK, Τσέι Γιονγκ Χιον, πατέρα του γαμπρού του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Τσέι δεν παρουσίασε «ενδείξεις μεταμέλειας για την αποκρουστική συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δίκης, ούτε κανέναν σεβασμό για τη μονογαμία» και πρόσθεσε ότι ο νέος διακανονισμός έλαβε υπόψη του «την ταλαιπωρία της κυρίας Ροχ εξαιτίας της εξωσυζυγικής σχέσης τού πρώην συζύγου της».

Οι δικηγόροι του Τσέι υποστήριξαν ότι οι πολιτικές διασυνδέσεις της πρώην συζύγου του όχι μόνο δεν ενίσχυσαν τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά αποδείχτηκαν μειονέκτημα.

Οι μετοχές της SK Inc, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ημιαγωγών στον κόσμο και έχει επίσης συμφέροντα στις τηλεπικοινωνίες, στα χημικά και στην ενέργεια, σημείωσαν άνοδο κατά 9% μετά την απόφαση.