Η τέταρτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ήταν να ξεκινήσει στις 5 μ.μ. –αλλά πήρε αναβολή για άλλες δύο ώρες, ενδεικτικό των ζυμώσεων μεταξύ των ηγετών σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή.
Προτού λοιπόν μαζευτούν και οι 27 στην κεντρική αίθουσα, –τόσες μέρες είχε να διαρκέσει Σύνοδος από την εποχή που συζητούσαν τη Συνθήκη της Νίκαιας το 2001– οι διαβουλεύσεις σε μικρότερες ομάδες ήταν πολλές και χαρακτηριστικές των ισορροπιών μέσα σε μια διχασμένη για το χρήμα και το πολυσυζητημένο Ταμείο Ανάκαμψης Ενωση.
Σε μια από αυτές τις συσκέψεις συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάντεθ, τον Αντόνιο Κόστα και τον Τζουζέπε Κόντε. Είναι προφανές ότι η ομάδα Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ελλάδας έχει σηματοποιηθεί. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να παραμείνει η ΕΕ φιλόδοξη και να κλείσει τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των πληττόμενων από τον κορονοϊό ευρωπαϊκών οικονομικών.
Ωστόσο οι διαφορές εντός της ΕΕ δεν είναι εύκολο να αμβλυνθούν. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι 750 δισ. ευρώ, σε αυτό η Κομισιόν δεν δέχεται καμία κουβέντα. Ωστόσο οι λεγόμενοι «φειδωλοί» του Βορρά (Δανία, Σουηδία, Αυστρία και Ολλανδία), μαζί με τη Φινλανδία απαιτούν τα μισά να είναι υπό τη μορφή δανείων, ώστε να μπορούν να έχουν κάποιο έλεγχο στο πού και πώς θα ξοδευτούν τα χρήματα από τις πληττόμενες (και παλαιότερα αφερέγγυες) χώρες του Νότου. Κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετες τις χώρες του Νότου που θεωρούν ότι μπαίνουν σε έναν νέο λαβύρινθο μνημονίων.
Οπως ανέφερε το BBC, οι «φειδωλοί» δέχονται ως μάξιμουμ για τις επιχορηγήσεις τα 375 δισ. ευρώ (και άλλα τόσα σε δάνεια), ενώ ο Νότος επιμένει να μη δέχεται κάτι λιγότερο από 400 δισ. ευρώ (έχοντας υποχωρήσει από το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν που προέβλεπε επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με το Bloomberg η συμβιβαστική λύση που προτάθηκε ήταν οι επιχορηγήσεις να είναι στα 390 δισ. ευρώ.