Η πανέμορφη Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί την περασμένη Δευτέρα | Reuters
Επικαιρότητα

Διάβημα της Αθήνας στην UNESCO για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Τα ζητήματα φθοράς και αλλοίωσης του μνημείου έθεσε στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον οργανισμό
Protagon Team

Σε διάβημα προς την UNESCO προέβη στο Παρίσι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον οργανισμό Γιώργος Κουμουτσάκος, θέτοντας τις επιπτώσεις από τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Η κίνηση της Αθήνας γίνεται πέντε ημέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα.

Το διάβημα επιδόθηκε σήμερα Σάββατο, πρώτη ημέρα λειτουργίας της UNESCO μετά τις αργίες των τελευταίων ημερών στη Γαλλία.

Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε με τον Ερνέστο Οτόνε αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού καθώς και με στελέχη του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον οργανισμό έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τέμενος εκφράζοντας τις έντονες ανησυχίες της Ελλάδας για τις επιπτώσεις της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά στη φθορά και στην αλλοίωση του ίδιου του μνημείου, καθώς και της απαράμιλλης αξίας του ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Υπογράμμισε επίσης ότι η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO δεσμεύτηκε να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα.

Πώς λειτουργεί

Η Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Φιλοξενεί τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζονται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.

Το τζαμί λειτουργεί στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας. Tα ψηφιδωτά στους τοίχους καλύφθηκαν, ενώ χθες Παρασκευή έγινε προσευχή στο τέμενος. Εχει καθοριστεί περιοχή που θα την επισκέπτονται οι τουρίστες με ξεναγό.