Ο Ντέιβιντ Μπάουι με την Ιμάν σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές | REUTERS/Lucas Jackson
Επικαιρότητα

Η περιουσία του Ντέιβιντ Μπάουι

Το 1970 παραλίγο να πτωχεύσει, αλλά το 1997 τον έσωσαν τα ομόλογα στα οποία είχε επενδύσει – Πόση είναι η περιουσία του που περνάει πλέον στα χέρια των οικείων του
Protagon Team

Τη δεκαετία του ’70, έχοντας ήδη λάμψει το άστρο του, και με το όνομά του να κυκλοφορεί στους καλλιτεχνικούς κύκλους, ο Ντέβιντ Μπάουι βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Μια σειρά από λανθασμένες επιχειρηματικές συμφωνίες (ναι, ο «Starman» ασχολούνταν και με το χρήμα), τον έφτασαν στο ναδίρ. Από εκείνη την εμπειρία, όμως, φαίνεται πως βγήκε ωφελημένος, καθώς σε βάθος χρόνου προχώρησε σε νέες κινήσεις που του απέφεραν πάρα πολλά χρήματα.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail αναφέρει πως μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι ο Ντέιβιντ Μπάουι εξασφάλισε το οικονομικό μέλλον της οικογένειάς του εδώ και κάμποσα χρόνια.

Ο Ντέιβιντ Μπάουι στο ησυχαστήριό του στην Καραϊβική

Το 1997 προχώρησε σε μια έξυπνη οικονομική κίνηση που του απέφερε πολλά εκατομμύρια και του επέτρεψε να εξαγοράσει, από τον πρώην μάνατζέρ του, τα δικαιώματα μερικών από τις πιο δημοφιλείς δουλειές του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μπάουι αφήνει στη γυναίκα του Ιμάν και τα δύο του παιδιά περιουσία που φτάνει στα 135 εκατομμύρια λίρες (180 εκατομμύρια ευρώ).

Η κίνηση που είχε κάνει ο Μπάουι είχε σχέση με ομόλογα. Η επιτυχής πορεία τους έδωσε στον διάσημο τραγουδιστή τη δυνατότητα να αποκτήσει την κυριότητα των τραγουδιών του. Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εταιρεία Prudential έδωσε το ποσό το 37 εκατομμυρίων λιρών (49 εκατομμύρια ευρώ) στον Μπάουι για τα δικαιώματα των πρώτων 25 άλμπουμ που είχε ηχογραφήσει, όλα πριν από το 1990. Η αγοραπωλησία έγινε στην Καλιφόρνια στην έδρα του τραπεζίτη Ντέιβιντ Πούλμαν.

Ποζάροντας με την Ιμάν και τη νεογέννητη Αλεξάντρια στο εξώφυλλο του Hello

Ο ίδιος ο Πούλμαν, μιλώντας στην Daily Mail, το παραδέχθηκε και επισήμανε πως τα δικαιώματα των τραγουδιών πέρασαν στην κατοχή του Μπάουι. «Ηταν μια οικονομικά έξυπνη κίνηση, καθώς είχε την προνοητικότητα να φροντίσει την οικογένειά του. Ηταν αρκετά έξυπνος και είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες πουλούν τους εαυτούς τους για λίγα χρήματα και δεν ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα. Ο Μπάουι ήταν σε θέση να διατηρήσει την κληρονομιά του. Τα τραγούδια ήταν τα μωρά του».

Να σημειωθεί ότι ο Μπάουι έγραψε πάνω από 700 τραγούδια και έχει πουλήσει περισσότερους από 140 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Πάντως, αρκετοί που γνωρίζουν τη σταδιοδρομία του από τα πρώτα της βήματα, έχουν να λένε ότι κατά καιρούς τον είχαν εκμεταλλευτεί διάφοροι επιτήδειοι της μουσικής βιομηχανίας. Η οικονομική θέση του κάποια στιγμή ήταν τόσο τραγική που το 1974, λίγο πριν ξεκινήσει την τουρνέ «Diamond Dogs», είχε φτάσει στο όριο της πτώχευσης. Στα χρόνια που επακολούθησαν, ο Μπάουι ίδρυσε μια δική του εταιρεία μάνατζμεντ, την Isolar Enterprises, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

 

Ο Ντέιβιντ Μπάουι με την οικογένειά του. Στην κεντρική φωτογραφία με τη γυναίκα του Ιμάν. Στην δεξιά (πάνω) φωτογραφία με τον γιο του, Ντάνκαν και στη δεξιά (κάτω) φωτογραφία με την κόρη του Αλεξάντρια.

Η συγκεκριμένη εταιρεία τον βοήθησε να ελέγξει καλύτερα τα δικαιώματά του, αλλά και να επεκτείνει τις δραστηριότητες του σε διάφορα πεδία της τέχνης (άλλωστε, πάντα του άρεσε και υπήρξε συλλέκτης), όπως η ηθοποιία, αλλά και η οργάνωση μουσικών εκδηλώσεων. Επιπλέον, η κύρια πηγή εσόδων του δεν ήταν τόσο η πώληση των δίσκων του όσο οι ζωντανές εμφανίσεις που πραγματοποιούσε ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί προσπάθησαν να υπολογίσουν την περιουσία του (κάτι πολύ συνηθισμένο για τον βρετανικό Τύπο). Οι Sunday Times, πέρυσι, στη σχετική λίστα των πλούσιων καλλιτεχνών που είχε δημοσιεύσει, την υπολόγιζε στα 135 εκατομμύρια λίρες (180 εκατομμύρια ευρώ). Τώρα, αυτή η περιουσία περνάει στα χέρια της γυναίκας του Ιμάν, η οποία με τη σειρά της κατέχει μια εταιρεία καλλυντικών που έχει αξία 20 εκατομμύρια λίρες (26 εκατομμύρια ευρώ). Δικαιώματα έχουν φυσικά ο 44χρονος γιος του Ντάνκαν Τζόουνς (από τον γάμο του με τον Αντζι Μπάρνετ) που είναι παραγωγός ταινιών και η 15χρονη κόρη του Αλεξάντρια.

Ο τραπεζίτης Ντέιβιντ Πούλμαν αναφέρει πως όταν ο Μπάουι έγινε 50 ετών αποφάσισε να εξασφαλίσει όσο μπορούσε καλύτερα την οικογένειά του κι εκείνα τα ομόλογα ήταν το… κλειδί της οικονομικής επιτυχίας. Μάλιστα, επιβεβαιώνει πως πρόθεση του Μπάουι ήταν να αφήσει τα πάντα στην οικογένειά του.

Η φωτογραφία που ανέβασε στο twitter ο γιος του Ντάνκαν μόλις έμαθε για τον θάνατο του πατέρα του