Πρόσκληση προς τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, προκειμένου να εξετάσει την ημερήσια διάταξη των εργασιών του σώματος απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται κοινοβουλευτικές πηγές.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στις 13:00, αναμένεται να συζητηθούν τόσο το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» όσο και το νεότερο αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την κυβέρνηση».
Οπως είχε κάνει γνωστό τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης» για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, με τη συμπολίτευση να συμφωνεί «στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας».
Σημειώνεται πως η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.
Την Τρίτη, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εν λόγω υπόθεση, ο κ. Οικονόμου επισήμανε εκ νέου άλλωστε, στο πλαίσιο του briefing των πολιτικών συντακτών, ότι «η θέση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που θέτει ο νόμος, αλλά και η φύση των ζητημάτων αυτών. Οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που τελέστηκε».
Υπογράμμισε, δε, ότι «η κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα, πόσω μάλλον τέτοια, με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας αυστηρά, όσα ορίζει ο νόμος». «Κατά συνέπεια», κατέληξε, «η κυβέρνηση δεσμεύεται να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη».
Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει κάνει δεκτή και την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση, πρόταση που κατέθεσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Βέβαια μία Εξεταστική με αυτή την ατζέντα θα πρέπει να λειτουργήσει «υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει», γιατί «μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση», όπως προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός. «Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής στις 22 του μήνα. «Μετά την χθεσινή παραπομπή της συζήτησης στη Βουλή για το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται και την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», σχολίασε η Κουμουνδούρου.
ΑΔΑΕ: Υπάρχουν ευρήματα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη
Νωρίτερα την Τρίτη, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έκανε γνωστό ότι «ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την πλήρη και από πάσης απόψεως διερεύνηση της υποθέσεως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ».
Με την ιδια ανακοίνωση της, η Αρχή υπενθύμισε ότι «η ΑΔΑΕ είναι η κατ’ εξοχήν αρμόδια με βάση το ίδιο το Σύνταγμα Αρχή (άρθρο 19 §2) για την διασφάλιση του θεμελιώδους και απολύτως απαραβίαστου δικαιώματος στο απόρρητο και την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, χωρίς το οποίο δεν νοείται κράτος δικαίου και δημοκρατικός βίος» και δήλωσε «έτοιμη» να υποβάλει αρμοδίως «συγκεκριμένες προτάσεις, μέρος των οποίων έχει ήδη αποτυπωθεί στις ετήσιες εκθέσεις της προς την Βουλή των Ελλήνων, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και την περαιτέρω θωράκιση του απορρήτου των επικοινωνιών».