Φωτογραφία από τη συζήτηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού | INTIMEnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Επικαιρότητα

Διάσκεψη Ασφαλείας Μονάχου: Το χειροκρότημα στον Μητσοτάκη για τον νόμο της ισότητας στον γάμο

Η ψήφιση του νόμου «αποτελεί απόφαση-ορόσημο για τη χώρα», είπε ο Πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος στη θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε, δηλώνοντας παράλληλα υπερήφανος που εισηγήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο ως επικεφαλής της Κεντροδεξιάς
Protagon Team

Στην εναρκτήρια ανοικτή συζήτηση της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, με θέμα «Currency for Change: World Politics on a Budget» (περισσότερα εδώ), συμμετείχε το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους παρισταμένους, με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – ένα ορόσημο που χαιρετίστηκε άλλωστε και εντός των συνόρων από τις πρεσβείες 28 χωρών στην Αθήνα.

Η ψήφιση του νόμου «αποτελεί απόφαση-ορόσημο για τη χώρα», είπε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας παράλληλα υπερήφανος που εισηγήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο ως επικεφαλής της Κεντροδεξιάς στη χώρα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στις 19:00 ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση εταιρειών τεχνολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στη Διάσκεψη του Μονάχου συμμετέχουν περισσότεροι από 50 ηγέτες, 60 υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εκατοντάδες εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κλάδου της ασφάλειας.

Ανάμεσά τους, η  αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης έχει προγραμματιστεί ακόμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7).

Στην ατζέντα της 60ής MSC θα βρεθούν η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας.

Η φετινή διοργάνωση θεωρείται «κάτι ιδιαίτερο από κάθε άποψη», σύμφωνα και με τον αντιπρόεδρο της Αστυνομίας του Μονάχου Μίχαελ Ντιμπόφσκι, ο οποίος ηγείται της επιχείρησης περιφρούρησης της Διάσκεψης και των διαδηλώσεων εναντίον της.

Η τεταμένη παγκοσμίως κατάσταση, με τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα και τις κρίσεις σε άλλα σημεία, αλλά και το γεγονός ότι φέτος οι συμμετέχοντες θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, καθιστούν ιδιαίτερα απαιτητικές τις φετινές συνθήκες.

Συνολικά 5.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο Μόναχο έως και το βράδυ της Κυριακής. Η περιοχή γύρω από τα δύο ξενοδοχεία που φιλοξενούν τη Διάσκεψη έχει αποκλειστεί και επιβάλλονται διακοπές στην κυκλοφορία κατά τις μετακινήσεις των αξιωματούχων.

Ισχύει επίσης απαγόρευση πτήσεων σε ακτίνα 5,5 χλμ. από τα δύο ξενοδοχεία. Επιπλέον, για τις ημέρες της Διάσκεψης έχουν ανακοινωθεί στη βαυαρική πρωτεύουσα δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.