Το Φορτ Μπρεγκανσόν είναι η επίσημη εξοχική κατοικία του προέδρου της Γαλλίας, από το 1968 | EPA/SEBASTIEN NOGIER
Επικαιρότητα

Διακοπές με το λάπτοπ… παραμάσχαλα οι γάλλοι υπουργοί, με εντολή Μακρόν

Σε κοντινές αποστάσεις, για λίγες ημέρες και με μειωμένα έξοδα τα μπάνια του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, όπως διέταξε ο γάλλος πρόεδρος, υπό τον φόβο της λαϊκής οργής. Κάποιοι τυχεροί, βέβαια, θα πεταχτούν μέχρι την Ταϊτή «για δουλειά»...
Protagon Team

Οι διακοπές μπορεί να είναι ιερές στη Γαλλία, αλλά οι υπουργοί της κυβέρνησης Μακρόν κλήθηκαν να περιορίσουν τις δικές τους αυτό το καλοκαίρι, από τον φόβο ότι θα δυσανασχετήσουν οι γάλλοι πολίτες.

Καθώς ο γάλλος πρόεδρο πλήττεται από διαδοχικές κρίσεις, έδωσε εντολή στο υπουργικό συμβούλιο να κάνει διακοπές σύντομες και χαμηλού προφίλ, έχοντας πάντα πλάι τους τα λάπτοπ, για να κάνουν και καμιά δουλειά…

Αν οι υπουργοί δουλέψουν στις διακοπές τους –κάτι που στη Γαλλία θεωρείται αδιανόητο–, θα έχουν επιδείξει «μια πρωτοφανή αφοσίωση στο καθήκον» γράφουν με τη γνωστή τους δόση ειρωνίας όταν πρόκειται για γαλλικά θέματα οι Times.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου έκαναν γνωστό ότι θα μειώσουν τα έξοδα των διακοπών τους διαμένοντας σε φίλους ή συγγενείς αντί για ξενοδοχεία και βίλες, όπως δηλαδή κάνουν και οι πολίτες.

Το ραβασάκι του Μακρόν που έφτασε στα υπουργικά γραφεία ανέφερε ότι πρέπει να κάνουν διακοπές «συμβατές με τις ευθύνες τους», να ενημερώσουν πότε θα λείπουν και ποιον θα αφήσουν στη θέση τους στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, «μακρινοί και εξωτικοί» προορισμοί θεωρούνται πλέον ακατάλληλοι, με ισχυρή σύσταση να πάνε διακοπές κάπου όπου η πλησιέστερη κυβερνητική υπηρεσία απέχει μόνο δύο ώρες.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν τους προειδοποίησε να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και στις διακοπές τους και να παρακολουθούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι οδηγίες θεωρούνται ευρέως ως ένα σημάδι «νευρικότητας» στην κυβέρνηση μετά τις εκτεταμένες ταραχές, πρώτα για το συνταξιοδοτικό και στη συνέχεια για τη δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό σε προάστιο του Παρισιού.

Ο Μακρόν φοβάται έναν νέο γύρο ταραχών το φθινόπωρο για την κρίση της ακρίβειας και θέλει οι υπουργοί του να δείξουν ότι έχουν επαφή με την πραγματικότητα και με τους φόβους της κοινωνίας.

Η προεδρική φρουρά στο Φορτ Μπρεγκανσόν (EPA/GERARD JULIEN)

Ο 41χρονος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι θα «δώσει το παράδειγμα» επιδεικνύοντας οικονομικές διακοπές. Τον περασμένο Αύγουστο είχε πάει στην Ιταλία, αλλά φέτος θα κατευθυνθεί στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η ίδια η Μπορν δήλωσε θα μείνει με φίλους στο Βαρ στη νότια Γαλλία. Οσο για τον Μακρόν, η επιλογή του είναι εύκολη: κάθε χρόνο πηγαίνει στο Φορτ Μπρεγκανσόν, την επίσημη εξοχική προεδρική κατοικία στην Κυανή Ακτή.

Σύσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν με υπουργούς του στην εξοχική κατοικία του γάλλου προέδρου, τον Αύγουστο του 2021 (EPA/ERIC GAILLARD)

Αυτό το καλοκαίρι, όπως και πέρυσι, θα είναι με τα πεθερικά του. Η Μπριζίτ Μακρόν έχει καλέσει τα τρία παιδιά της από τον πρώτο της γάμο, τον 48χρονο Σεμπαστιάν, τον 46χρονο Λοράν και την 39χρονη Τιφάν, μαζί με τους συζύγους τους και τα επτά εγγόνια της.

Για την Πρώτη Κυρία, οι διακοπές στην Μπορμς-λε-Μιμόζα είναι μια σπάνια ευκαιρία να περάσει χρόνο με όλη της την οικογένεια.

Οι βοηθοί του Μακρόν τονίζουν ότι συνεχίζει να εργάζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών του, με μικρά μόνο διαλείμματα για να κάνει τζετ σκι ή να κολυμπήσει στην πισίνα που είχε εγκαταστήσει στο φρούριο έναντι 34.000 ευρώ.

Αυτό το καλοκαίρι οι υπουργοί του κλήθηκαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ο Κριστόφ Μπεσού, ο οποίος κατέχει το χαρτοφυλάκιο οικολογίας, ανέφερε ότι θα λαμβάνει καθημερινά ενημέρωση από το προσωπικό για τον κίνδυνο ξηρασίας και δασικών πυρκαγιών.

Τον Αύγουστο του 2020 ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποδεχθεί την καλή του φίλη Ανγκελα Μέρκελ στο Φορτ Μπρενγκασόν (EPA/CHRISTOPHE SIMON)

Οι καλύτεροι όλων όμως, φαίνεται πως είναι ο Ζεράλντ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών, και η Αμελί Ουντέα-Καστέρα, υπουργός Αθλητισμού, που έχουν δηλώσει ότι και αυτοί προγραμματίζουν «διακοπές εργασίας». Αντί όμως για τις ακτές της γαλλικής Ριβιέρας, θα βρεθούν μόλις… 15.000 χλμ. έξω από το Παρίσι, και συγκεκριμένα στην Ταϊτή, όπου θα «επιθεωρήσουν» επίσημα τον χώρο που θα φιλοξενήσει το άθλημα του σέρφινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Καθώς η Ταϊτή αποτελεί γαλλική επικράτεια, θα απέχουν πράγματι λιγότερο από ώρες από το κοντινότερο κυβερνητικό γραφείο, όπως σημείωσαν οι συνεργάτες τους.

Ο Νταρμανέν και η Ουντέα-Καστέρα θα… αναγκαστούν να πάνε διακοπές στη μακρινή Ταϊτή, στο Teahupo’o, όπου θα γίνουν οι αγώνες του σέρφινγκ το καλοκαίρι του 2024