Η αρχή έγινε την Τετάρτη όταν 13 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις —μεταξύ τους και η ελληνική— εξέφρασαν, εμμέσως πλην σαφώς και με κοινή τους δήλωση (εδώ), τον προβληματισμό τους για όσα συμβαίνουν στην Ουγγαρία, όπου ο αμφιλεγόμενος ακροδεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν βρήκε ευκαιρία με την κρίση του κορονοϊού για να καταργήσει ουσιαστικά το ουγγρικό κοινοβούλιο (εδώ).
Ακολούθησε, το μεσημέρι της Πέμπτης, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στη συζήτηση για την κρίση του κορονοϊού και στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε:
«Ολοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό, ειδικά σε συνθήκες δύσκολες, όπως αυτές που διανύουμε. Και θα επιμείνω σε αυτήν τη δημοκρατική λειτουργία, απορρίπτοντας κάθε αυταρχικό περιορισμό, όπως δυστυχώς συνέβη πρόσφατα σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης: στην Ουγγαρία».
Ηταν επόμενο ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να μην συνπάρχει στο εξής με τον Ορμπαν. Και αυτό διατυπώθηκε εγγράφως, με επιστολή του Πρωθυπουργού αλλά και άλλων 12 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Δεξιάς, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ, EPP) Ντόναλντ Τουσκ. Σε αυτήν ζητούν την αποβολή του κόμματος Fidesz από το ΕΛΚ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία.
Στην επιστολή επισημαίνεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επεκτείνει επ’ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να κυβερνά με διατάγματα.
«Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά της Covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον», αναφέρεται στην επιστολή.
Επιπλέον, εκφράζεται η στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνεται έκκληση για κοινή δράση των κρατών-μελών, ώστε η κατάσταση στην Ουγγαρία να αντιμετωπιστεί σθεναρά.
Οπως όμως συνέβη και με τη δήλωση των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, όπου 13 υποστήριξαν τη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά άλλες 13 σιώπησαν και με δεδομένο ότι το ΕΛΚ αριθμεί 27 κόμματα-μέλη, φαίνεται πως υπάρχουν άλλοι 13 κομματικοί σχηματισμοί της ευρωπαϊκής Δεξιάς (πέραν του Fidesz) που δεν θεωρούν κακή την παρουσία του Ορμπαν στους κόλπους του EPP.