Ο ρώσος πρόεδρος υπογράφει το διάταγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών | Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς

Ο ρώσος πρόεδρος, σε ένα μακρύ, τηλεοπτικό μάθημα ιστορίας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση στον πρόεδρο της Γαλλίας και στον γερμανό καγκελάριο ότι θα αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δύο επαρχίες που αποσχίστηκαν
Protagon Team

Ο κύβος ερρίφθη, από την πλευρά της Ρωσίας τουλάχιστον, η οποία αναγνωρίζει ως ανεξάρτητες τις δύο αποσχισθείσες από την Ουκρανία επαρχίες, την «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ».

Στο τηλεοπτικό μήνυμα το βράδυ της Δευτέρας ο Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε με ένα μάθημα ιστορίας. Η σύγχρονη Ουκρανία, όπως είπε, είναι δημιούργημα της σοβιετικής Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Λένιν, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία «καταληστεύτηκε» μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Απευθύνθηκε ακόμη και στους Ουκρανούς, τονίζοντας τους στενούς συγγενικούς δεσμούς μεταξύ του λαού αυτού και των Ρώσων.

Αρχισε το διάγγελμά του για την ανατολική Ουκρανία λέγοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή αυτή είναι και πάλι κρίσιμη. Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας, δήλωσε ο Πούτιν, αποκαλώντας «αρχαία ρωσικά εδάφη» την ανατολική Ουκρανία.

Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία, πρόσθεσε και είπε ακόμη ότι ο ηγέτης των μπολσεβίκων, Βλαντίμιρ Λένιν, αδίκησε τη Ρωσία. Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν, πρόσθεσε και επισήμανε ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έφτασε στο σημείο να πει ότι η Ουκρανία είναι ένα κράτος που «δεν είχε ποτέ παραδόσεις κράτους, η Ουκρανία είναι χτισμένη πάνω στην άρνηση της ιστορικής μνήμης εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η εξέγερση στο Μαϊντάν, το 2014, είπε ακόμη «δεν έφερε τη δημοκρατία, η Ουκρανία είναι διχασμένη και διέρχεται σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση. Το 15% του πληθυσμού έχει φύγει από τη χώρα, κυρίως οι ανειδίκευτοι εργάτες». Η χώρα, έχει γίνει «μια αποικία με κυβέρνηση-μαριονέτα».

Και το κατηγορητήριο κατά της Ουκρανίας δεν είχε τέλος.

Κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία, αλλά και την αύξηση του αριθμού των νεοναζί, όπως τους αποκάλεσε, στην Ουκρανία. Όπως τόνισε, η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς, προσθέτοντας πως η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα και, αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό, είπε ακόμη.

Καταφέρθηκε ακόμη και κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που «ξεδιάντροπα» έχουν μετατρέψει, όπως είπε, σε θέατρο μιας πιθανής στρατιωτικής κίνησης κατά της Ρωσίας. «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί πλέον να διοικούνται από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ».

Αποκάλυψε δε ένα άγνωστο περιστατικό από το 2000 όταν ρώτησε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, αν η Ρωσία θα μπορούσε ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Υποστήριξε πως η όλη κατάσταση στην Ουκρανία αποτελεί κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η ένταξη, μάλιστα, της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο. Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί, όμως συνέβη το αντίθετο, επισήμανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.  Ο κίνδυνος ενός ξαφνικού πλήγματος εναντίον της χώρας μας θα αυξηθεί ραγδαία, εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ, είπε ο Πούτιν και η βασική πλατφόρμα ενός πλήγματος εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία.

Η Ρωσία, όμως, στηρίζει πάντα τη διπλωματική οδό για την επίλυση των θεμάτων, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέους επιθετικούς πυραύλους, κατήγγειλε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ έχει αγνοήσει πλήρως τις ανησυχίες μας. Τα αιτήματα της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας απορρίφθηκαν, είπε.

Εξάλλου, όπως πιστεύει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Δύση θα επιβάλει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Το έδαφος για τις κυρώσεις θα βρεθεί ή θα επινοηθεί και δεν θα έχει να κάνει με την Ουκρανία, υποστήριξε.

Η Ρωσία, συνέχισε ο πρόεδρος Πούτιν, θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Η απόφαση θα ληφθεί αμέσως, είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση αυτή. Κατήγγειλε μάλιστα πως 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία!

Δήλωσε βέβαιος πως έχει τη στήριξη των Ρώσων πολιτών για την απόφασή του.

Σε αυτό το πλαίσιο και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα. Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της κι αυτό κάνουμε, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την κυριαρχία μας και τις εθνικές μας αξίες. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι η ουκρανική ηγεσία λέει συνεχώς πως δεν επιθυμεί να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, υπογράμμισε ο Πούτιν, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων στο Ντονμπάς και σκοτώνουν αμάχους, προτού διερωτηθεί «πόσο ακόμη μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό;»

 

Το συμβούλιο που ουσιαστικά απλά επικύρωσε τις αποφάσεις του προεδρου | Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Νωρίτερα το ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Πούτιν τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των περιοχών, οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

Η απόφαση έμοιαζε προειλημμένη και η σκηνοθεσία της συνεδρίασης -ο Πούτιν σε ένα γραφείο μέσα σε μια τεράστια αίθουσα και τα άλλα μέλη σε απόσταση, σε απλές καρέκλες σαν θεατές- υπογράμμιζε εμφατικά ποιος και πώς παίρνει αποφάσεις.

Ο ρώσος πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό, είχε συνομιλίες με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Τους ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας για τις αναγνωρίσεις και αμφότεροι, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, αλλά δήλωσαν έτοιμοι να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες.

Στην Ουκρανία και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ολαφ Σολτς.

Εν τω μεταξύ και ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως τη Δευτέρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Γαλλίας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.