Ο Αλέξης Τσίπρας προβάρει τον κόμπο της γραβάτας στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Διάγγελμα – φιέστα στο Ζάππειο ετοιμάζει ο Τσίπρας για τη «λατρεμένη» πια επιμήκυνση

Χαρές και πανηγύρια στη συγκυβέρνηση για τη συμφωνία στο Eurogroup και το «σχοινί του κρεμασμένου» που έγινε μακρύτερο, όπως έλεγε προ 6ετίας ο «επαναστάτης» τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. ΝΔ: Θα την είχαμε από το 2014 αν δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του
Protagon Team

Αφού πέρασε πρώτα από το Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τη συμφωνία για το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει πανηγυρικό διάγγελμα στον ελληνικό λαό από το Ζάππειο για την ιστορική -όπως σε κάθε ευκαιρία τη χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση- απόφαση.

Ενδεικτική του κλίματος στο Μαξίμου είναι η συνεχής αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα ανακοινώσει επισήμως τα… «χαρμόσυνα» ο Πρωθυπουργός, καθώς οι πρώτες σκέψεις για διάγγελμα μετατράπηκαν μέσα σε λίγη ώρα σε πανηγυρική ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξουν τελικά σε απογευματινή γιορτή στο Ζάππειο (στις 19.30) παρουσία σύσσωμων των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το παρών μάλιστα θα δώσει και ο Πάνος Καμμένος άρτι αφιχθείς από την Κύπρο.

Στο διάγγελμα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ως μεγάλη επιτυχία την 10ετή επιμήκυνση για το χρέος – αυτή την ίδια που το 2012 έλεγε ότι δεν ήταν τίποτα παρά ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε.

Ποιο διάγγελμα; Η πανηγυρική ομιλία Τσίπρα θα γίνει στο Ζάππειο παρουσία Καμμένου και σύσσωμων των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ / ΙΝΤΙΜΕnews φωτ. αρχείου

Δεν θα παραλείψει επίσης να αναφερθεί στο «περίφημο» μαξιλάρι ρευστότητας των 24 δισ., το οποίο ουσιαστικά αποτελεί την εγγύηση για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης εταίρων και αγορών.

«Φαίνεται πως δεν θα τη γλιτώσω τη γραβάτα»

«Φαίνεται πως δεν θα το γλιτώσω, θα την φορέσω την γραβάτα. Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται όταν κερδίζονται», είπε με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο (δείτε το σχετικό βίντεο κάτω).

Ηταν Φεβρουάριος του 2015, όταν ο Ματέο Ρέντσι είχε κάνει δώρο μία γραβάτα στον Αλέξη Τσίπρα (φωτ. κάτω), με εκείνον να του απαντά:  «υπόσχομαι να τη φορέσω όταν θα βρούμε την κοινά αποδεκτή λύση με την Ευρώπη». Και σήμερα, όπως είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ψάχνει για… κατάλληλο πουκάμισο ώστε να βάλει τη γραβάτα.

Δεν έχω και πουκάμισο για να βάλω τη γραβάτα, είπε χαριτολογώντας ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας / ΙΝΤΙΜΕnews

Ενημερώνοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις αποφάσεις του Εurogroup, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων μας απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Αυτές οι αποφάσεις διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μιας συμφωνίας που είναι πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών. Είναι μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου έχω την εκτίμηση ότι η 21η ιουνίου θα μείνει ως μια πολύ σημαντική μέρα στην ιστορία της Ευρώπης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και σε μία επίδειξη υπευθυνότητας επεσήμανε:

«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας, σημαίνει όμως και ένα τέλος της ακραίας λιτότητας. Από εδώ και στο εξής έχουμε βεβαίως στόχους, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τους πετύχουμε, όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους».

Όπως επίσης θέλησε να σημειώσει «γρήγορα ο λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται τόσο μέσα στο 2018 όσο κυρίως και στα αμέσως επόμενα έτη από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται αλλά κυρίως από την αναπτυξιακή προοπτική από τη θετική υποδοχή των αγορών που θα δημιουργήσει ένα κύμα επενδύσεων».

Κατά τη συνομιλία των δύο ανδρών δεν έλειψαν τα εγκωμιαστικά σχόλια εκατέρωθεν/ INTIMEnews

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να εκθειάσει τον καθοριστικό ρόλο που, όπως είπε, έπαιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περίοδο που προηγήθηκε μέχρι να έρθει η πολυπόθητη συμφωνία για το χρέος:

«Θα ήθελα να τονίσω τον ιδιαίτερο ρόλο που εσείς, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδραματίσατε όλο το προηγούμενο διάστημα. Πήραμε κρίσιμες αποφάσεις και εσείς ήσασταν αταλάντευτα προσηλωμένος στη δέσμευση ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο στενό πυρήνα της Ευρωζώνης και ότι κάποτε θα έρθει η ανταμοιβή. Ομολογώ ότι είχατε δίκιο και αυτό αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ για τη στήριξη και προσωπικά».

«Εκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έκανα το χρέος μου, αυτό επέβαλε και η συγκυρία αλλά και η Ιστορία και η προοπτική της χώρας», απάντησε με τη σειρά του ο κ. Παυλόπουλος.

Καυστική ήταν η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Περιμένουμε με αγωνία αν στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας θα μας ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε χθες το Eurogroup.

1. Ότι σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο.

2. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

3. Ότι για αυτό το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την Τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα.

Όπως υπογραμμίζεται, «η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του. Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και τη χρειάζεται τώρα».

Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι το μόνο που κατάφερε ήταν να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δανειστών, την ώρα που η θηλιά στο λαιμό του λαού παραμένει.

«H απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος είναι κατώτερη των προσδοκιών και των θυσιών του ελληνικού λαού και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς», παρατήρησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι παρά την πρόσκαιρη ανάσα με τη δεκαετή περίοδο χάριτος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μπροστά της έναν ανηφορικό δρόμο. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060, δεσμεύουν τη χώρα σε αμυντικές πολιτικές λιτότητας για πολλές δεκαετίες, με την τρόικα να μας βαθμολογεί κάθε τρίμηνο. Οι πολίτες πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πολύ ακριβά τα λάθη του παλιού πολιτικού συστήματος και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ανέφερε και για μία ακόμη φορά υπογράμμισε πως «η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία. Νέα μυαλά, νέες αποφάσεις, νέες ταχύτητες είναι αυτά που χρειαζόμαστε και πρέπει να το τολμήσουμε».

Η αυγή της νέας ημέρας και τα μαύρα σύννεφα

Πέρα από τη σκληρή επιτήρηση που ήταν λίγο – πολύ αναπόφευκτη, το βέβαιο είναι ότι με τη συμφωνία θα εφαρμοστούν -όπως και να ‘χει- τα ψηφισμένα μέτρα λιτότητας 5 δισ. ευρώ για το 2019, τα νέα φορολικά μέτρα για το 2020, τα υψηλά πλεονάσματα έως το 2023 και κυρίως η διατήρηση των «αιματηρών» πλεονασμάτων 2,2 % από το 2023 έως το 2060!

Ομολογία Τσακαλώτου

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε  ως ιδιαίτερα «σκληρή απαίτηση» τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023 έως το 2060, για να… χρυσώσει το χάπι, ωστόσο, έσπευσε να πει πως «δεν υπάρχουν νέοι όροι» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα παρακολούθησης.

Ετσι από τις «πύρινες» διεκδικήσεις για «κούρεμα» χρέους και το «μακριά μας λύσεις τύπου επιμήκυνσης», ο Αλέξης Τσίπρας συμβιβάστηκε με μία συμφωνία με βαρείς όρους που επιτρέπει ωστόσο στη «βιτρίνα» της την γιορτινή ατμόσφαιρα στο Μαξίμου και το κυβερνητικό δίπολο που κλυδωνίστηκε σε σημείο ρήξης από το Μακεδονικό.

«Ο ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει», επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (κι ας έρχεται το νέο ψαλίδι στις συντάξεις), ενώ ο Πάνος Καμμένος είδε μία νέα ημέρα να ξημερώνει για τον ελληνικό λαό χάρη στις απελευθερώτριες δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. [Επιτέλους] μπορούμε να βγούμε στις αγορές», ήταν η δήλωση ανακούφισης και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα ξημερώματα στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο έδειξε λίγο πιο προσγειωμένος για τα αποτελέσματα της συμφωνίας, αφού όπως σημείωσε, καλά τα πανηγύρια, αλλά  «θα πρέπει να τα δει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός…».