Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιλογές για να χαλαρώσει η κρίση στην αγορά ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό το… μεσοβέζικο συμπέρασμα διατύπωσε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, περιγράφοντας μεταξύ άλλων και μια «πρόταση» για επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου, η οποία ωστόσο, όπως αποδείχτηκε δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη συγκεκριμένων κρατών-μελών της Ένωσης —ο διαχρονικός διχασμός Βορρά – Νότου είναι και εδώ παρών.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διανομής και άλλους», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι οι 27 συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απαίτηση από τη Ρωσία να λάβει πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα αντιπροσωπεύει παραβίαση της σύμβασης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα δεχτεί να καθίσει σε ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας.
«Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε ότι θέλετε ειρήνη είναι να σταματήσετε τις εχθροπραξίες και να καθίσετε στο τραπέζι. Αν δεν το κάνετε αυτό σημαίνει ότι ελπίζετε να κερδίσετε εδάφη. Σε κάποιο σημείο, θα προκύψει σίγουρα ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά ας ελπίσουμε ότι αυτό θα έρθει πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο Ντράγκι είπε ότι σχεδιάζει συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.
Σκεπτικός ο Σολτς για τις παρεμβάσεις
Ωστόσο, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε μεν ότι η Κομισιόν «θα εξετάσει» το ζήτημα επιβολής ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας μετά από μια εκτενή συζήτηση για το θέμα που έθεσε η Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά σημείωσε ότι η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες είναι «σκεπτικές» για παρεμβάσεις στην αγορά για την αντιμετώπσιη των υψηλών τιμών ενέργειας
Νωρίτερα, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στις νότιες χώρες της ΕΕ σε μια «σκληρή» συζήτηση για το θέμα επιβολής ανώτατων τιμών.
Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε μια «εθελοντική» βάση, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.
Η θέση του Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας.
Ο Μακρόν είπε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.
Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη Γαλλία να αποδεχθεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρωσικά ρούβλια για το ρωσικό αέριο, προκειμένου να «αποδολαροποιήσει« την οικονομία της.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα επιδιώξει πληρωμές σε ρούβλια για αγορά φυσικού αερίου που πωλείται σε «μη φιλικές» χώρες, εγείροντας συναγερμό για μια πιθανή κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο Μακρόν είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «κείμενα δείχνουν ότι απαγορεύεται» να υπάρχουν τέτοιες απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια.
Τον Μάιο οι προτάσεις της Κομισιόν
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον Μάιο να παρουσιάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε παράλληλα στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με στόχο την μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία.
«Εξετάσαμε διάφορες εναλλακτικές για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις» επισήμανε και έκανε λόγο μεταξύ άλλων στη μειωμένη φορολογία και στο πλαφόν στις τιμές.
«Ολες οι επιλογές που παρουσιάστηκαν έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τη ρίζα αυτού που προκαλεί υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και αυτό είναι σε μεγάλο μέρος είναι οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές του αερίου» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. «Καλωσορίζω το γεγονός ότι τώρα θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική διαπραγματευτική μας δύναμη» σημείωσε επίσης.
Η ιδιαιτερότητα της Ιβηρικής
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν υπέρ «ειδικής μεταχείρισης» της Ιβηρικής Χερσονήσου όσον αφορά στο ενεργειακό, ερωτηθείσα σχετικά σημειώνοντας ότι «έχει μία πολύ ειδική κατάσταση. Το ενεργειακό μείγμα έχει υψηλά επίπεδα ανανεώσιμων (πηγών) που είναι πολύ καλό, αλλά μόνο με περιορισμένη διασυνδεσιμότητα, γι’ αυτό συμφωνήσαμε σε ειδική μεταχείριση έτσι ώστε η Ιβηρική να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την ειδική κατάσταση».
Όπως επεσήμανε το Politico, η Ισπανία ναι μεν είναι απεξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά το γεγονός ότι η Ιβηρική είναι πρακτικά αποκλεισμένη από διασυνδέσεις έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή, εξ ου και η δυνατότητα που δόθηκε σε Πορτογαλία και Ισπανία να προβούν σε μέτρα ρύθμισης των τιμών κατ’ εξαίρεση των ευρωπαϊκών κανόνων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αντίστοιχα, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Ο Ολαφ Σολτς αναγνώρισε ότι οι δύο ηγέτες υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των χωρών τους και τους συνεχάρη.