Η νταγκεροτυπία του Παρθενώνα από τον Ζολί ντε Λοτμπινιέρ (1839) |
Επικαιρότητα

Διαδικτυακή διάλεξη: Οι Φιλέλληνες του γαλλόφωνου Καναδά και η απελευθερωμένη Ελλάδα

Διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Οι Φιλέλληνες του γαλλόφωνου Καναδά και η απελευθερωμένη Ελλάδα» θα γίνει μέσω Zoom την Τρίτη 30 Μαρτίου στις 19:00. Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά από τον καθηγητή Ζακ Μπουσάρ, καθηγητή νεοελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Παρακολουθείστε τη διάλεξη στον ακόλουθο σύνδεσμο μέσω Zoom: https://tinyurl.com/4bjvbvkp Οι ειδήσεις για την Επανάσταση […]
Protagon Team

Διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Οι Φιλέλληνες του γαλλόφωνου Καναδά και η απελευθερωμένη Ελλάδα» θα γίνει μέσω Zoom την Τρίτη 30 Μαρτίου στις 19:00.

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά από τον καθηγητή Ζακ Μπουσάρ, καθηγητή νεοελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Παρακολουθείστε τη διάλεξη στον ακόλουθο σύνδεσμο μέσω Zoom: https://tinyurl.com/4bjvbvkp

Οι ειδήσεις για την Επανάσταση του 1821 και οι ηρωικές πράξεις των Ελλήνων βρήκαν απήχηση στον γαλλόφωνο Τύπο του Κεμπέκ και το Μόντρεαλ. Είναι πιθανό μάλιστα ότι ενέπνευσαν του Πατριώτες του Κεμπέκ κατά τον ξεσηκωμό τους το 1837. Την ίδια χρονιά, το 1837, εκδόθηκε η πρώτη γραμματική της αρχαίας ελληνικής με νεοελληνική προφορά για το Collège de Montréal.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1839, ο Ζολί ντε Λοτμπινιέρ, Γάλλος που ζούσε στον Καναδά, έφτασε στην Αθήνα και φωτογράφισε τον Παρθενώνα. Είναι η πρώτη γνωστή φωτογραφία (με τη μέθοδο της νταγκεροτυπίας) του μνημείου.