Οι υπάλληλοι της Deutsche Bank που έλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα να περάσουν αμέσως από τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού «για υπόθεσή τους» ήταν 18.000 σε όλον τον κόσμο. Και πήγαν οι άνθρωποι, να δουν τι τους ήθελαν.
Επιστρέφοντας από την ολιγόλεπτη συνάντησή τους με τον αρμόδιο εκεί, είχαν ακόμη λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους ώστε να αδειάσουν το γραφείο από τα προσωπικά είδη τους και γενικώς «να αδειάσουν τον τόπο» της γερμανικής τράπεζας.
Οι απολύσεις ήταν σοκαριστικές: σε σύνολο 90.000 εργαζομένων η Deutsche Bank «έδωσε τα παπούτσια στο χέρι», όπως γράφουν «λαϊκά» για την περίσταση οι λονδρέζικοι Times, σε τόσο πολλούς εργαζομένους – οι περισσότερες περικοπές θέσεων μέσα σε μία ημέρα μετά την κρίση.
«Οι σκηνές στο Σίτι θύμισαν την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν και τότε χιλιάδες απολύθηκαν» γράφει η βρετανική εφημερίδα η οποία δεν βαρέθηκε να περάσει και από τα κοντινά στο κτίριο της Deutsche Bank μπαρ για να δει τι συμβαίνει. Ε, ναι. Εκεί μαζεύτηκαν οι παρέες των απολυθέντων τραπεζικών για ένα τελευταίο «συναδελφικό ποτηράκι». Ηταν εκατοντάδες από τους 8.000 βρετανούς τραπεζοϋπλλήλους που είχαν προ απολύσεων στη δούλεψή τους οι Γερμανοί. Και ξαφνικά… τέλος. (Στην εργασία δεν υπάρχει… limit down.)
Το τσουνάμι των απολύσεων χτύπησε πρώτα στην Ανατολή: στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στο Σίδνεϊ, στην Ινδία, καθώς η γερμανική τράπεζα εφαρμόζει παντού ένα πρόγραμμα δραστικής αναδιάρθρωσης που αποσκοπεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους με κατάργηση ορισμένων δραστηριοτήτων και περιορισμό άλλων.
Η όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης θα διαρκέσει τριάμισι χρόνια και, πέρα από τις 18.000 απολύσεις που έγιναν, όσοι παρέμειναν θα αλλάξουν πόστα, ενώ ένα μέρος των υπαλλήλων θα μεταφερθεί στην «κακή τράπεζα» που θα συγκεντρώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα μερίσματα θα κοπούν για δύο χρόνια, ενώ η επιστροφή στην κερδοφορία είναι πολύ μελλοντική υπόθεση. Πρόκειται για «νανοποίηση του γερμανού γίγαντα».
Το μάρμαρο της αναδιάρθρωσης το πλήρωσαν κυρίως οι υπάλληλοι των τμημάτων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, αφού η τράπεζα αποφάσισε να αποσυρθεί από έναν κλάδο με αστάθεια και επικινδυνότητα.