Σε μια διπλή δέσμευση, θεσμική και προσωπική, για τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Κράισττσερς, προχώρησε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν.
Ο δράστης θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη όπου θα αντιμετωπίσει όλη αυστηρότητα του νόμου, τόνισε η πρωθυπουργός ενώ προσωπικά δεσμεύτηκε ότι δεν προφέρει ποτέ το όνομά του.
Οι δηλώσεις της Αρντερν έγιναν σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του νεοζηλανδικού κοινοβουλίου, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του με την εκφώνηση από την πρωθυπουργό της αραβικής έκφρασης «σαλάμ αλέικουμ» («ειρήνη σε σας»).
«Με αυτή την τρομοκρατική ενέργεια επιδίωκε πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι η διασημότητα. Για αυτόν τον λόγο, δεν εννοώ να προφέρω ποτέ το όνομά του», εξήγησε η Αρντέρν.
Πρόσθεσε: «Σας παρακαλώ, να αναφέρετε τα ονόματα αυτών που χάθηκαν αντί για αυτόν που πήρε τις ζωές τους. Είναι ένας τρομοκράτης. Είναι ένας εγκληματίας. Είναι ένας εξτρεμιστής. Αλλά όταν μιλάω εγώ, δεν θα έχει όνομα».
«Είμαστε ένα», οι άνθρωποι αυτοί «είμαστε εμείς», επανέλαβε η Αρντέρν, αναφερόμενη στα θύματα, στην ομιλία της.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η έκκληση που έκανε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να εργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι πλατφόρμες, εξήγησε η πρωθυπουργός, έχουν ευθύνη γιατί ουσιαστικά αυτές δημοσιεύουν το εξτρεμιστικό περιεχόμενο και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να είναι “μόνο έσοδα και καμία ευθύνη”».
Πενήντα πιστοί σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε δύο τεμένη την ώρα της προσευχής κατά την επίθεση του Μπράντον Τάραντ, ενός 28χρονου Αυστραλού με ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις, αλλά και εμμονή κατά των μουσουλμάνων και των Τούρκων.
Ο Τάραντ είχε γράψει πολυσέλιδο κείμενο-μανιφέστο με τις θεωρίες του, το οποίο μόλις 10 λεπτά πριν από τις επιθέσεις είχε αποστείλει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε δεκάδες παραλήπτες, μεταξύ των οποίων και το γραφείο της Αρντερν.
Μετέδιδε μάλιστα ζωντανά την επίθεση, ένα βίντεο που είδαν περίπου 200 άτομα την ώρα της επίθεσης και άλλα 4.000 πριν «κατέβει» από τα κοινωνικά δίκτυα.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις κηδείες των θυμάτων με τον παραδοσιακό τρόπο των μουσουλμάνων. Ομάδες εθελοντών προσέρχονται μάλιστα από το εξωτερικό για να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε αυτό το από κάθε άποψη δύσκολο έργο.
Τα θύματα – οι περισσότεροι άνδρες – ήταν κυρίως μετανάστες και πρόσφυγες από διάφορες χώρες, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Ινδία, την Τουρκία, το Κουβέιτ και τη Σομαλία. Αλλοι 50 άνθρωποι κάθε ηλικίας τραυματίστηκαν στην επίθεση, εκ των οποίων 30 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κράιστσερτς. Από αυτούς, εννέα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ ένα παιδί τεσσάρων ετών διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Οκλαντ σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.
Το πρωτοφανές για τη χώρα περιστατικό έχει γίνει αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ειδικά την απαγόρευση των ημιαυτομάτων όπλων, όπως αυτά που κατείχε ο δράστης. Τα ίδια όπλα χρησιμοποιούν κατά κόρον δράστες παρόμοιων επιθέσεων στις ΗΠΑ.