Τον κίνδυνο να καταστεί αναποτελεσματικό το εμβόλιο, αν τα κρούσματα παραμείνουν αυξημένα όταν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, επεσήμανε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό κυκλοφορίας του ιού, ενώ κάνουμε τον εμβολιασμό για να μπορούμε να αποφύγουμε πιθανότητα να έχουμε κάποιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο μετά θα επικρατήσει, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος πιστεύει ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού, οπότε και θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, καθώς θα έχει δημιουργηθεί η συλλογική ανοσία, η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.
«Τα εμβόλια θα πάρουν χρόνο, από τη μία να προστατεύσουν κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι όταν είναι δύο δόσεις, θα πάρει τουλάχιστον 1-1,5 μήνα μέχρι να θεωρηθεί κάποιος ότι έχει την πλήρη αποτελεσματικότητα και φυσικά πολύ περισσότερους μήνες –και ελπίζω μέχρι τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί αυτό– για να καλύψουμε την ανοσία της αγέλης, όπου το 60%-70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι τα εμβόλια θα έρθουν γρήγορα και εκτιμά ότι η συμμετοχή θα είναι η μεγαλύτερη. «Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο κόσμος ενημερώνεται ακόμα, έχει ενδοιασμούς επειδή βγήκε γρήγορα το εμβόλιο, ωστόσο πιστεύω ότι τελικά η συμμετοχή θα είναι μεγάλη», είπε.