Την αντίθεσή του με την «εύκολη» λύση του lockdown, προκειμένου να μπει φρένο στα κρούσματα του κορονοϊού στην Αθήνα, εξέφρασε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το lockdown σημαίνει αναγνώριση ήττας –σε υγειονομικό επίπεδο– γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην πάμε σε lockdown, καθώς όπως επανέλαβε, αν πάμε τώρα σε lockdown, θα ξαναπάμε και τον Δεκέμβριο.
Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, πρέπει να κάνουμε τα πάντα τώρα, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά και το νέο κύμα που θα έρθει τον χειμώνα. Οι επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε, αποτελούν μια πρόβα τζενεράλε για τον χειμώνα, που θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Στόχος μας πρέπει να είναι και να μειώσουμε τα κρούσματα σημαντικά και να έχουμε ένα βιώσιμο πλαίσιο συμπεριφοράς, έστω και ακραίο, το οποίο να μπορούμε να εφαρμόσουμε τον χειμώνα.
Τα πράγματα στην Αθήνα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο
Ερωτηθείς σχετικά, ο καθηγητής εκτίμησε ότι η κατάσταση με τα κρούσματα στην Αττική δείχνει να ξεφεύγει.
«Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο. Ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ότι πιστεύει ότι είναι σε έλεγχο, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Είναι παρατήρηση φυσικά απ’ έξω, δεν έχω τόσο πολλά στοιχεία όσα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά η εικόνα και τα πρότυπα που βλέπω δεν μου δίνουν την εικόνα ότι το ελέγχουμε», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο κ. Δερμιτζάκης παρατήρησε ότι σήμερα ο πολίτης, εξαιτίας της συνεχούς λήψης νέων μέτρων, έχει χάσει την επαφή του με το τι επιτρέπεται και πού επιτρέπεται.
Δεν φταίνε τα ίδια μέτρα, εξήγησε, αλλά η ρεαλιστικότητά τους, τονίζοντας ότι η πολυπλοκότητα πλήττει τον βαθμό συμμόρφωσης και κατά συνέπεια την απόδοσή τους.
Oταν διαρκώς λαμβάνονται νέα μέτρα, όταν κάθε λίγο προσθέτουμε μέτρα, αυτό μπορεί να λειτουργήσει ανάποδα και είναι χειρότερο από το να πάρουμε μονομιάς «το κρύο ντους», ανέφερε χαρακτηριστικά, ζητώντας εμπροσθοβαρή μέτρα και άμεσα, αφού, όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια. «Αν δεν δουλέψουν, τότε να πάμε σε lockdown».
Για μία ακόμη φορά, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ τού «μάσκα παντού» – ένα μέτρο, όπως υπογράμμισε, απλό στην εφαρμογή και στην επιτήρησή του. Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι πρέπει να συνεισφέρουν και οι ίδιοι πολίτες, να συστήνουν στους συμπολίτες τους να φορούν μάσκα. «Πρέπει να σπρώξουμε όλοι μαζί, το να μείνουμε εδώ δεν φτάνει», είπε, προειδοποιώντας ότι με 200-300 κρούσματα την ημέρα σήμερα, είναι σίγουρο ότι σε λίγο καιρό θα πάμε σε lockdown.
Το μίνιμουμ δεν φθάνει, πρέπει να πάμε στο μάξιμουμ, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα αποδώσουν τα μέτρα, δεν έχουμε χρόνο να δοκιμάσουμε αν θα δουλέψουν, επανέλαβε ο κ. Δερμιτζάκης, αναφέροντας ενδεικτικά το μέτρο της τηλεργασίας, που, όπως είπε, θα μπορούσε να πάει στο 100%, από 40% που ισχύει σήμερα.