Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στους Απόστολο Μαγγηριάδη και Αντώνη Αντζολέτο το πρωί της Παρασκευής, στον ΣΚΑΪ | ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube
Επικαιρότητα

Δένδιας: Τηλεφώνησε ο Πομπέο την ώρα της διαπραγμάτευσης με τον Σούκρι

Το πώς φτάσαμε στην υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τα επόμενα βήματα για άλλες συμφωνίες με γειτονικές χώρες, περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών
Protagon Team

Τα παρασκήνια και τις προεκτάσεις της ιστορικής συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (εδώ), περιέγραψε το πρωί της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά τις υπογραφές στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ευτυχή στιγμή» και για μια «συμφέρουσα, εθνική συμφωνία».

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Newsroom» του ΣΚΑΪ και στους Απόστολο Μαγγηριάδη και Αντώνη Αντζολέτο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπερασπίστηκε την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ –«σε αυτή τη συγκυρία αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι αυτή «η συμφωνία είναι προϊόν μακράς προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας και είναι μια συμφωνία η οποία έχει ένα σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και πρόβλεψη για άλλες χώρες, με την Κύπρο, και αν κάποια στιγμή το επιθυμήσει –δεν το βλέπω βέβαια να είναι πολύ κοντινό, αν κρίνω από τις αντιδράσεις τους– και με την Τουρκία».

Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε ότι είναι πλέον στον αέρα οι διερευνητικές επαφές με την Αγκυρα. «Γνωρίζω ότι ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση μεταξύ για έναρξη διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη… Διατυπώνω την ελπίδα ότι αυτό είναι μια απόφαση που ελήφθη υπό το κράτος ανεξήγητου θυμού. Λέω “ανεξήγητου”, διότι η Ελλάδα προέβη σε μια απολύτως νόμιμη ενέργεια», είπε ο κ. Δένδιας, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο για την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς είναι «υπό το κράτος έκπληξης». Παρέπεμψε δε την Τουρκία να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (εδώ).

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και μάλιστα αποκάλυψε ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, τηλεφώνησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Δεν φαντάζομαι ότι ο κ. Πομπέο πήρε κατά τύχη τον κ. Σούκρι εκεί, έψαχνε δηλαδή τον κατάλογό του και έλεγε “ποιον να τηλεφωνήσω, ας πάρω αυτούς τους δύο που είναι εκεί”», αστειεύτηκε ο κ. Δένδιας, σημειώνοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε στον Σάμεχ Σούκρι που ήταν ο οικοδεσπότης.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε με την υπογραφή της συμφωνίας και ότι κατάλαβε ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο λίγο προτού αναχωρήσει για το Κάιρο. «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω για να υπογράψω. Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν, όταν έγινε φανερό, το ίδιο πρωί, γύρω στις 10 π.μ. που είχα την τελευταία προ αναχώρησης επικοινωνία μου με τον φίλο μου τον κ. Σούκρι, ότι πλέον οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες», είπε ο κ. Δένδιας. Και μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει με τον Σάμεχ Σούκρι τέσσερις φορές την προηγουμένη ημέρα, η τελευταία μάλιστα μετά τα μεσάνυχτα στις 00:45, ενώ υπήρξε και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη στις 18:30 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία δεν ανακοινώθηκε.

Τώρα πρέπει αυτή η συμφωνία να ψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια, είπε ο κ. Δένδιας και μέσω του ΣΚΑΪ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να φέρει το θέμα το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη Γερουσία αυτό το Σαββατοκύριακο, και θα χρειαστεί δίμηνο για να περάσει η συμφωνία. «Θα παρακαλούσα τον κ. Τασούλα το ελληνικό κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στη συμφωνία μετά θα αναρτηθεί στα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε.

Ο κ. Δένδιας είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι θα ενημερώσει σχετικά τους εκπροσώπους των κομμάτων. Μάλιστα αποκάλυψε ότι για τη φύση και τον τρόπο της διαπραγμάτευσης με την Αίγυπτο είχαν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρωθυπουργό στις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης μαζί τους πριν από δύο εβδομάδες. Η αντίληψη της χώρας ήταν γνωστή σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας, τόνισε ο κ. Δένδιας ενώ έστειλε και ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας ότι ως γνώστης του φακέλου των προηγούμενων γύρων διαπραγματεύσεων «ξέρω πολύ καλά τι υποστήριζαν τα κόμματα που κυβέρνησαν, τι επεδίωξαν»…