Από δεξιά προς αριστερά: Νίκος Δένδιας, Νίκος Αναστασιάδης και Μεβλούτ Τσαουβούσογλου προσερχόμενοι στην διάσκεψη για το Κυπριακό. Ο τούρκος ΥΠΕΞ ακόμα να ξεπεράσει τη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου της 15ης Απριλίου | Τwitter/@NikosDendias
Επικαιρότητα

Δένδιας στην Πενταμερή: Καμία εναλλακτική στο Κυπριακό εκτός πλαισίου ΟΗΕ και ευρωπαϊκού κεκτημένου

Σαφής και ξεκάθαρη απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών στην επίμονη αξίωση της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη. Ενοχλημένος ακόμη ο Τσαβούσογλου από την «ψυχρολουσία» της πρόσφατης κοινής τους συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα. Μόνο με δύο κράτη στην Κύπρο διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή, επέμεινε, αγνοώντας το μήνυμα Γκουτέρες
Protagon Team

Η σύνοδος της Ολομέλειας της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό άρχισε σε βαρύ κλίμα στο Παλάτι των Εθνών στις 11 το πρωί στη Γενεύη.

Στη συνάντηση αυτή ο επικεφαλής της κάθε πλευράς συνοδεύεται με πέντε συνεργάτες του (1+5). Κατά την έναρξη της ολομέλειας, ο γ.γ. του ΟΗΕ καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ. Ακολούθως τον λόγο οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών (Eλλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας ως εγγυητριών δυνάμεων), Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές, και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου.

Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και για την πλήρη απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Την Μ. Τρίτη, στη δεξίωση που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παντως κατά διπλωματικές πηγές έδειξε πως δεν έχει ξεπεράσει την «ψυχρολουσία» της πρόσφατης κοινής τους συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα.

Με νέα ανάρτησή του στο Twitter, πάντως, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τα περί λύσης δύο κρατών, παρά το ξεκάθαρο μήνυμα Γκουτέρες, υποστηρίζοντας  η λύση για την Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές ισότιμο καθεστώς και στην κυριαρχική ισότητα δύο πλευρών. Και στη δική του οπτική, η σταθερότητα για ολόκληρη την περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο κρατών στο νησί.

Στο ίδιος μήκος κύματος, όπως ήταν επόμενο, και η μαριονέτα της Αγκυρας στα Κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ έγραψε :

«Συνεχίζουμε να εξηγούμε τη θέση μας για δύο ισότιμα ​​κυρίαρχα κράτη στη Γενεύη με τις αιτιολογήσεις της».