Ο Νίκος Δένδιας: «Αλίμονο αν κάναμε τη χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπούμε σε αυτό που περιγράφει σαν δήθεν “ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία”. | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Δένδιας: Οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν την αναθεώρηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ καταλογίζει στην κυβέρνηση Τσίπρα υστερόβουλη και επικίνδυνη για το πολίτευμα προσπάθεια να ετεροπροσδιορίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Protagon Team

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να καθυστερήσει τις μεγάλες αλλαγές που η ίδια η κοινωνία επιβάλλει, όπως για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας  επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πλευρά δείχνει ακατανόητη επιμονή στην μη αναθεώρηση συγκεκριμένων άρθρων του Συντάγματος.

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο κ. Δένδιας απορρίπτει ακόμη το ενδεχόμενο «υπερδεξιάς στροφής» της ΝΔ όταν ηγείται του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισημαίνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να ετεροπροσδιορίσει τη ΝΔ είναι «όχι απλώς υστερόβουλη, αλλά και επικίνδυνη για το πολίτευμα».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά και την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ερωτάται τι βαραίνει περισσότερο, να μην χαθεί μια ακόμη ευκαιρία ή να μην είναι ισχνή όπως το 2008.

Τονίζει ότι «είναι πλέον προφανές, μετά και τις μεθοδεύσεις που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, ότι  η κυβέρνηση δεν ορρωδεί προ ουδενός, θέτοντας και σε αυτή την περίπτωση το κομματικό συμφέρον υπεράνω του εθνικού, όπως άλλωστε συνηθίζει».

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και μία κορυφαία θεσμική διαδικασία σαν επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού, για να καταλήξει στην υπονόμευση ουσιαστικά  της Αναθεώρησης, είτε με καινοφανείς θεωρίες για το άρθρο 32 (περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας) που αλλοιώνουν τη μορφή του πολιτεύματος είτε και με σκέψεις για αποχή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη  ψηφοφορία της δικής του πρότασης!»

Η ΝΔ, παρά τις ενστάσεις που είχε για τη σκοπιμότητα ανακίνησης της Αναθεώρησης στη συγκεκριμένη συγκυρία από μία απερχόμενη κυβέρνηση, προσήλθε καλόπιστα στη διαδικασία, υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.

Από την πλευρά της, όπως προσθέτει, «δεν θέλαμε να χαθεί η ευκαιρία για τις απαιτούμενες αλλαγές σε συγκεκριμένα άρθρα, με  δεδομένο ότι  το ελληνικό Σύνταγμα – ορθώς κατά την άποψή μου – δεν επιτρέπει τις συνεχείς τροποποιήσεις του. Όμως,  η ανευθυνότητα της κυβέρνησης, η οποία στοίχισε πανάκριβα στη χώρα σε μια σειρά από ζητήματα, επιβεβαιώνεται και στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

» Οσο και να επιθυμεί πάντως να καθυστερήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αλλαγές που η ίδια η κοινωνία επιβάλλει, όπως για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, δεν μπορεί να τις ακυρώσει δια παντός».

Σε ερώτημα γιατί η κεντροδεξιά παράταξη επιμένει τόσο στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του άρθρου 24, ο κ. Δένδιας εξηγεί ότι αυτό που ζητά η Νέα Δημοκρατία «είναι η προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών σε θέματα όπως η Ανώτατη Εκπαίδευση και το περιβάλλον.

» Είναι ακατανόητο ότι εν έτει 2019 η κυβέρνηση εμμένει σε ιδεοληψίες και δεν επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στερώντας από τους νέους την ελευθερία επιλογής στη μόρφωση, αλλά και τη χώρα από μελλοντικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, όπως π.χ. συνέβη στην Κύπρο.

» Ακατανόητη είναι επίσης η εμμονή ενός κόμματος της Αριστεράς, με υποτιθέμενες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, στο να μην υπάρξουν αλλαγές στο άρθρο 24, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες συνταγματικές προβλέψεις για το κλίμα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, την υποχρεωτική αναδάσωση  και άλλες διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

» Το ακόμη χειρότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί καν με το να κριθούν αναθεωρητέες οι διατάξεις των συγκεκριμένων άρθρων, επιδιώκοντας να δεσμεύσει τη χώρα στην ακινησία επί 10 τουλάχιστον χρόνια».

Σχετικά με την παλαιότερη δήλωσή του ότι, αν η ΝΔ πάει πιο δεξιά κινδυνεύει να πάρει 18%, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ερωτάται αν βλέπει κίνδυνο «υπερδεξιάς» στροφής του κόμματος.

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει το “όλον” της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα και δεν διαβλέπω κίνδυνο “υπερδεξιάς” στροφής του κόμματος,  όταν ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας φιλελεύθερος πολιτικός», απαντά.

Προσθέτει ότι «τον συγκεκριμένο χώρο, από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι τη συνταγματική Δεξιά, εκφράζουμε και πρέπει να επιδιώκουμε να εκφράζουμε, με βάση το καταστατικό μας. Αλλά και τα μεγαλύτερα ποσοστά της η Νέα Δημοκρατία τα πέτυχε με την πολύπλευρη διεύρυνση και με την επικυριαρχία της στο μεσαίο χώρο από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή.

» Αλίμονο αν κάναμε τη χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπούμε σε αυτό που περιγράφει σαν δήθεν “ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία”. Η προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να μας ετεροπροσδιορίσει είναι όχι  απλώς υστερόβουλη, αλλά και επικίνδυνη για το πολίτευμα», καταλήγει.