O ρόλος του Νίκου Δένδια στη Μέση Ανατολή –με αλλεπάλληλες επαφές σε Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη, Ιορδανία και Αίγυπτο– δεν ήταν απλώς μια άσκηση ενεργού ελληνικής διπλωματίας· ήταν παράλληλα η εκπροσώπηση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτήν την τρομακτική κρίση της Γάζας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις συναντήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Στάγεχ, ο κ. Δένδιας συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν ο πρώτος πολιτικός από την Ευρωπαϊκή Ενωση που βρέθηκε στη Μέση Ανατολή και είχε το πλεονέκτημα να μπορεί να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές.
Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του, καθώς με έναν τρόπο ήταν ο άνθρωπος της ΕΕ στο πεδίο. Στις δηλώσεις του για τις δύο συναντήσεις του, με τον ισραηλινό υπ. Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων, ο κ. Δένδιας ανέφερε το ίδιο: «συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην περιοχή».
Σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεων του με τον Ισραηλινό Γκάμπι Ασκενάζι και τον Παλαιστίνιο Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Στάγεχ, ο κ. Δένδιας ανέφερε με νόημα πως «το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας, ανθρώπινες τραγωδίες» και υπογράμμισε: «Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών». Επίσης, ανέφερε πως καταδίκασε με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα, προσέθεσε και ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Από εκεί και πέρα, προέταξε, «οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφαντί.
Η απουσία και η αμηχανία της ΕΕ
Η παρουσία του κ. Δένδια στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν, αν όχι δηλωτική της παρουσίας της ΕΕ στην κρίση των τελευταίων ημερών, σίγουρα μια εξαίρεση στην ευρωπαϊκή απουσία και αμηχανία για όσα συμβαίνουν.
Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος του Politico: «Ο διχασμός στην ΕΕ για το Παλαιστινιακό κάνει τις Βρυξέλλες εντελώς αδύναμες καθώς η διαμάχη κλιμακώνεται». Το ρεπορτάζ-ανάλυση του έγκυρου ιστότοπου καταλήγει στο ότι καθώς τα κράτη-μέλη εμφανίζονται διαιρεμένα απέναντι στο πώς να αντιμετωπίσουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και ενώ η Χαμάς έχει ήδη χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, «η ΕΕ δεν υπάρχει πουθενά σε όρους γεωπολιτικής επιρροής».
Οπως σημειώνεται, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο είναι οι πλέον επικριτικές προς το Ισραήλ χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ στον αντίποδα η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία είναι σταθερά φιλικές προς τους Ισραηλινούς. Παράλληλα όμως, αυτές τις ημέρες, είδαμε την ισραηλινή σημαία να κυματίζει σε κυβερνητικά κτίρια στην Αυστρία και στην Τσεχία σε ένδειξη συμπαράστασης προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, ενώ και η Ελλάδα και η Κύπρος, υπογράμμισε το Politico, έχουν στραφεί προς το Ισραήλ, κυρίως λόγω των προβλημάτων τους με την Τουρκία.
Στο μεταξύ, στην Αγκυρα η τοξική ρητορική κατά του Ισραήλ κλιμακώνεται κάθε μέρα που περνάει. Ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχήμ Καλίν, έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό «δολοφόνο βρεφών». Ο ακραίος εταίρος του Ερντογάν (και επικεφαλής των διαβόητων «Γκρίζων Λύκων»), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προχώρησε ακόμα περισσότερο, μιλώντας δημοσίως για στρατιωτική επέμβαση των Τούρκων στη Γάζα!
«Η Ιερουσαλήμ μάς λαχταρά επί 104 χρόνια και εμείς λαχταράμε την Ιερουσαλήμ» δήλωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «σατανάδες» που την κατέχουν και δεν τηρούν τις 10 εντολές του Μωυσή!
«Αν η ισραηλινή τρομοκρατία δεν σταματήσει, θα προκύψει παγκόσμιος ή περιφερειακός πόλεμος, ως τελευταία επιλογή. Αν μας καλούν, πρέπει να σπεύσουμε», ανέφερε, σύμφωνα με τη Yeni Safak, συμπληρώνοντας το «όνειρό» του για στρατιωτική αποστολή των Τούρκων στη Γάζα.