Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη | Υπουργείο Εξωτερικών
Επικαιρότητα

Δένδιας με Κασουλίδη: Καθημερινό φαινόμενο ο τουρκικός παραλογισμός – Δεν μας πτοεί

Ειδική αναφορά από τον υπουργό Εξωτερικών στην τελευταία προβοκάτσια των Τούρκων με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη
Protagon Team

Ο τουρκικός παραλογισμός  έχει γίνει πια καθημερινό φαινόμενο, παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε  δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά και στην τελευταία προβοκάτσια του καθεστώτος Ερντογάν με την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου και κράτηση, για περίπου δύο ώρες, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη.

 «Συζητήσαμε  [με τον κύπριο ΥΠΞ] για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. Ο παραλογισμός έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Αυτό δεν πτοεί την Ελλάδα, η οποία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεων της, να προβάλει το παράνομο και το παράλογο των τούρκικων αξιώσεων. Γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες έχω συναντηθεί με έξι ομολόγους μας και αυτή τη βδομάδα θα συναντηθώ με άλλους τρεις. Εξηγώ στους συνάδελφους ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο θα επιφέρει ευρωπαϊκη αντίδραση», δήλωσε ο κ. Δένδιας για να περάσει στη συνέχεια στην αναφορά στο περιστατικό με τον κ. Τζιτζικώστα:

 «Είμαι υποχρεωμένος εδώ να κάνω αναφορά στο απαράδεκτο και καταδικαστέο της απαγόρευσης εισόδου και της κράτησης για δυο ώρες του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη. Αυτή η πράξη δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκιας. Ηταν εκεί ως προεδρεύων ευρωπαϊκού οργάνου. Υπήρξε καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς και από τούρκους αξιωματούχους».

Για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση δικοινωτικης, διζωνικής ομοσπονδίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της κυπριακής προσπάθειας για αποφυγή δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις τούρκικες προσπάθειες για την αναβάθμιση της παρουσίας του ψευδοκράτους διεθνώς. Θυμίζω ότι οι σχετικές αποφάσεις του Συμβιουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαρωσίων είναι ξεκάθαρες».

Για μία ακόμη φορά εξάλλου, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, επαναλαμβάνοντας ότι «αποτελεί παράδειγμα για το πώς λύνονται οι διάφορες μεταξύ δύο κρατών που το ένα δεν αναγνωρίζει το άλλο».

Αντίστοιχα για το  νέο τουρκολιβυκο μνημόνιο,  υπογράμμισε πως  είναι αντίθετο από τον Οδικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ότι καταδικάστηκε τόσο από τα Ηνωμένα Εθνη, όσο και από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.