Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας. «Η Ελλάδα δεν συναρτά τη διπλωματική της τακτική από το τι κάνει η Τουρκία» | ΣΚΑΙ TV/ ΥοuTube
Επικαιρότητα

Ο Δένδιας για την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα και το αν θα «αντιμετωπίσουμε την κρίση μόνοι μας»

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι θέσεις της Αγκυρας είναι ανεδαφικές και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα με τον πρεσβευτή της Λιβύης που έχει προθεσμία ως την Πέμπτη
Protagon Team

Επιδίωξη της Αγκυρας είναι να γίνει δεκτή η αντίληψη ότι τα νησιά του Αιγαίου –και όχι μόνο το Καστελόριζο– δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτό εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι η τουρκική θέση περί υφαλοκρηπίδας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι οι κινήσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη ήταν σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης και επανέλαβε ότι ο λίβυος πρέσβης πρέπει να προσκομίσει το κείμενο της επίμαχης «συμφωνίας» (εδώ) ως την Πέμπτη προκειμένου να αποφύγει την απέλαση.

Πιο συγκεκριμένα και κληθείς να σχολιάσει την τελευταία ανακοίνωση της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί ευθέως ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, τόνισε ότι η Αγκυρα «επιδιώκει ιστορικά να γίνει δεκτή μια αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, όχι μόνο για το Καστελόριζο αλλά και για άλλα νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα».

«Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο από την Τουρκία», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία καλύπτεται πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας και, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής, επικαλείται ανεδαφικά πράγματα».

Για τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης και τον καθορισμό των ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας είπε ότι το γνώριζε η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η προηγούμενη ότι ετοιμαζόταν αυτό το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Πρόκειται για δυο μνημόνια, ένα για τα ζητήματα της θάλασσας και ένα για στρατιωτική συνεργασία, επισήμανε.

Τον Σεπτέμβριο, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, είχε θέσει το θέμα στον λίβυο ομόλογό του και είχε πει ότι είναι προβληματικό και δεν μπορεί να υπογραφεί. Προειδοποίησε μάλιστα εκ νέου ότι «εάν ο λίβυος πρέσβης δεν μας φέρει τη συμφωνία έως την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα απελαθεί».

Είπε ακόμη ότι με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «είναι πολύ πιθανό [ενν. με το δεύτερο μνημόνιο] να παραβιάζεται από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Εκτός από αυτό όμως, ο κ. Σαράζ ο οποίος είναι επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράψει οτιδήποτε. Το όργανο, που έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, αποφασίζει με ομοφωνία, η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει».

Επισήμανε ακόμη ο κ. Δένδιας ότι «η συμφωνία αυτή δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει πρόεδρο επίσης αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη».

Για τις συνομιλίες του στην Αίγυπτο σχετικά με την επίσπευση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν συναρτά τη διπλωματική της τακτική από το τι κάνει η Τουρκία. Με την Αίγυπτο έχουν γίνει δέκα γύροι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και στο πλαίσιο της εξέτασης των γεγονότων αποφασίσαμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία».

Τέλος, σε ερώτηση για ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία και τη στάση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είναι ευκταίο η Ελλάδα να έχει δίπλα της «και τους Eυρωπαίους και τους πέραν της Ευρώπης συμμάχους».

Τόνισε δε ότι «υποχρέωσή μας είναι ξεκάθαρη να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και μόνοι μας. Δεν λέω ότι θέλω να είμαστε μόνοι μας και δεν λέω ότι εύχομαι να είμαστε μόνοι μας και δεν λέω ότι προβλέπω  ότι θα είμαστε μόνοι μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ακριβώς για να μην είμαστε μόνοι μας. Και ακριβώς το να μην είμαστε μόνοι μας λειτουργεί και ως αποτροπή».