Ο Νίκος Δένδιας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό. «Για την Ελλάδα η προστασία των αμάχων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ομογένεια της Ουκρανίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» δηλώνει στην «Καθημερινή» | ΙΝΤΙΜΕ
Επικαιρότητα

Δένδιας: Η στήριξη της Ουκρανίας είναι για την Ελλάδα ζήτημα αρχής

«Θα συνεχίσουμε να θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα της Μαριούπολης σε όλα τα fora και να υπογραμμίζουμε ότι η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
Protagon Team

Τη διερεύνηση τυχόν διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Μαριούπολη και στα χωριά Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου στην αρχή του πολέμου υπήρχαν θύματα ομογενείς, ζήτησε με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Νίκος Δένδιας.

«Θα συνεχίσουμε να θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα της Μαριούπολης σε όλα τα fora και να υπογραμμίζουμε ότι η διάπραξη εγκλημάτων πολέμου θα πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή και στο δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο.

«Για την Ελλάδα η προστασία των αμάχων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ομογένεια της Ουκρανίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ιδιαίτερα στην παραθαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός, όπου εδώ και αιώνες διαβιοί το ελληνικό στοιχείο», ανέφερε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει, ως θεμελιώδη αρχή, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. «Η Ελλάδα καταδικάζει κάθε εισβολή ως θέση αρχής. Θα ήμασταν ανακόλουθοι αν, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις μας π.χ. στο Κυπριακό, δεν υπερασπιζόμασταν τις ίδιες αρχές σε κάθε περίπτωση. Με τις ενέργειές της, η Ρωσία, δυστυχώς, δεν μας επέτρεψε επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία εξέφρασε την άποψη πως  «θεωρητικά, ακόμη και μια ενδεχόμενη επίθεση στην Οδησσό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την επέκταση των εχθροπραξιών σε άλλες χώρες», ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο αίτησης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως οποιαδήποτε σχετική απόφαση αποτελεί κυρίαρχη επιλογή των κρατών αυτών. «Και οι δύο χώρες είναι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και, βεβαίως, εφόσον επιλέξουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν έχει επί της αρχής λόγο να αντιταχθεί (…) Σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία δεν επιτρέπει την προσέγγιση της Αυστρίας και της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, [η Ελλάδα] δεν χρησιμοποιεί τη θέση της στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει ιδιοτελή συμφέροντα» τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

ΗΠΑ και EastMed

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως με την ταχεία μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσω των ελληνικών εγκαταστάσεων, αποδεικνύεται η ιδιαίτερη σημασία που είχε η υπογραφή της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA).

«Αναδεικνύεται για μία, ακόμη, φορά ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζει η χώρα μας ως προς τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, σε μία τόσο κρίσιμη χρονική συγκυρία, κάτι που, εξάλλου, έχουν υπογραμμίσει και Αμερικανοί αξιωματούχοι», επεσήμανε και αναφερόμενος στη συνεργασία με τις ΗΠΑ στο σχήμα «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ), στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ενδεχομένως και εντός των επομένων εβδομάδων, εξέφρασε την πεποίθηση πως «θα συμβάλλει στο σχεδιασμό κοινών δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφορικά με το έργο για τον αγωγό EastMed, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «παραμένει “ζωντανό” όσο ποτέ άλλοτε, αλλά η τελική απόφαση για την υλοποίησή του θα ληφθεί με οικονομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια», ενώ δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στην Αγκυρα σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου:

«Αυτές δεν συνάδουν με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης», είπε και κατ’ αναλογία με όσα κάνει η Μόσχα στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».