«Η Ελλάδα πρωτοστατεί με κάθε ευκαιρία σε μάχες ενάντια στις ιδεολογίες του μίσους», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην τελετή λήξης της ελληνικής ετήσιας προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).
Η Ελλάδα, «ως κληρονόμος των ανθρωπιστικών αξιών και των δημοκρατικών αρχών», ανέλαβε την ευθύνη της προεδρίας της IHRΑ, μιας συμμαχίας που, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσπαθεί να διατηρήσει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από το σκοτάδι του ολοκληρωτισμού και της μισαλλοδοξίας.
«Η προαγωγή των αξιών και των στόχων της IHRA ήταν μια τέτοια ευκαιρία και δεν την αγνοήσαμε. Ηταν καθήκον μας, αλλά ταυτόχρονα τιμή και προνόμιο», τόνισε.
«Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στην πιο ακραία εκδοχή μίσους κατά της ετερότητας, δηλαδή στο Ολοκαύτωμα», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Αυτό αποδείχθηκε το 1944, όταν ο θαρραλέος δήμαρχος Καρρέρ και ο επίσκοπος Χρυσόστομος στη Ζάκυνθο κατάφεραν να σώσουν όλους τους Εβραίους του νησιού από τους Ναζί. Πιο πρόσφατα, έχουμε σταθεί σταθερά ενάντια στις προσπάθειες εισαγωγής νεοναζιστικών ιδεών στην Ελλάδα. Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι επικρατεί το κράτος δικαίου, ότι οι δυνάμεις του σκότους δεν θα ξαναεμφανιστούν κάτω από τον ελληνικό ουρανό».
«Εμπνευσμένη από την παράδοσή της στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, η ελληνική προεδρία της IHRA έθεσε τη διδασκαλία και τη μάθηση για το Ολοκαύτωμα ως κεντρικό θέμα και στόχο της», υπογράμμισε και ανέφερε πως καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση αυτού του πεδίου με μια σειρά από ενέργειες, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη δημόσια αναγνώριση και τη μνήμη των θυμάτων και των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και στην καταπολέμηση ιδεολογιών μίσους.
«Η ελληνική διασπορά λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών μας», σημείωσε.
Ακόμη, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας η Βόρεια Μακεδονία προσχώρησε στην κοινότητα της IHRA, ενώ η Κύπρος και η Βραζιλία προσχώρησαν, επίσης, ως παρατηρητές.
«Θεμελιώδης φιλοδοξία μας ήταν να διατηρήσουμε τη δάδα αναμμένη σε αντίξοες στιγμές, καθώς η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει ακραίες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων μορφών ρατσισμού και αντισημιτισμού», τόνισε.
«Σήμερα, παραδίδουμε την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος στη Σουηδία, με ένα αίσθημα εκπλήρωσης. Εχοντας τιμήσει τη δέσμευση της Συμμαχίας να σέβεται και να διατηρεί τα γεγονότα και τις μνήμες των φρικαλεοτήτων του Ολοκαυτώματος. Εχοντας αγωνιστεί με κάθε μέσο για να φέρουμε στο φως και να εξηγήσουμε νέες απειλές, όπως οι συστηματικές προσπάθειες άρνησης και διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος· και, κυρίως, έχοντας διατηρήσει τον ζήλο και την αποφασιστικότητα αυτής της Συμμαχίας, ώστε να μην επιτραπεί ποτέ ξανά να συμβεί το αδιανόητο αυτό έγκλημα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.