Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο 8ο Σχολείο Ειδικής Εκμάθησης της Νεοελληνικής Γλώσσας, στον Σαρτανά | INTIMENEWS/ Δελτίο Τύπου / Υπ. Εξωτερικών
Επικαιρότητα

Δένδιας για τη ρωσοουκρανική κρίση: Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε – αλλά συνομιλούμε με όλους

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ειδικό ρόλο να μεταφέρει στη Μόσχα μήνυμα από το Κίεβο για την ανάγκη αποκλιμάκωσης. «Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί» δηλώνει
Protagon Team

Στα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του στην Ουκρανία, όπου μεταξύ άλλων επισκέφτηκε τη Μαριούπολη και τον Σαρντανά, κοιτίδες μιας ομογενειακής παρουσίας αιώνων, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αποκαλύπτοντας μάλιστα έναν ειδικό ρόλο που ανέλαβε η Αθήνα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι αυτό το διάστημα εξαιρετικά λεπτός, άρα και καθοριστικός: ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν τίθεται θέμα με ποιον είναι, ωστόσο έχει, όπως περιγράφει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα «Νέα Σαββατοκύριακο», μια συχνή επαφή με τη ρωσική πλευρά. Και αυτή η επαφή μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμη στην ρωσοουκρανική κρίση. Αντίστοιχο ρόλο εξάλλου διεκδικεί για την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν που επισκέφτηκε το Κιέβο και συναντήθηκε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Στη συνέντευξή του στα «Νέα» και στην Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, του ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στη Μόσχα για αποκλιμάκωση.

Απαντώντας αρχικά στο ερώτημα για τις διαπιστώσεις του μετά την επίσκεψη σε Μαριούπολη και Σαρντανά, ο κ. Δένδιας σημείωσε:

«Η ελληνική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει μακραίωνη ιστορία. Σήμερα στη Μαριούπολη, στα χωριά και κωμοπόλεις γύρω της, διαβιούν περίπου 120.000 ομογενείς. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου, την πρώτη στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά τη δεύτερη στην Ουκρανία, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων, αλλά κυρίως να τους διαβεβαιώσω για το ενδιαφέρον της πατρίδας και της ελληνικής κυβέρνησης για αυτές. Να σας υπενθυμίσω ότι τον Ιούλιο του 2021 επισκέφθηκα την Οδησσό, πόλη με μακραίωνη ελληνική παρουσία επίσης και σημαντική θέση στην ιστορία της χώρας μας.

«Οσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, μπορεί στην παρούσα φάση το θέμα της ασφάλειας να είναι κυρίαρχο – ας μην ξεχνάμε ότι οι κοινότητες αυτές απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σημεία της έντασης και το 2014, μάλιστα, είχαν θύματα στις εχθροπραξίες, τη μνήμη των οποίων τίμησα κατά την παραμονή μου εκεί – ωστόσο, αντιμετωπίζουν και ζητήματα καθημερινής διαβίωσης συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα σταθεί στο πλευρό τους. Ενα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη. Για εμάς, αυτές οι κοινότητες, όπως και οι αντίστοιχες, από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, παραμένουν ζωντανές νησίδες Ελληνισμού, αλλά και σημαντικές γέφυρες πολιτισμού και επικοινωνίας με την ευρύτερη περιοχή και τους λαούς της».

Όσον αφορά στον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο Ουκρανικό, ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Εχουμε εξαρχής ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις – και το δήλωσα και πρόσφατα, ακόμη μια φορά, στον ομόλογό μου της Ουκρανίας, τον Dmytro Kuleba – ότι υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Συγκρατώ ότι ο ουκρανός ομόλογός μου ζήτησε να μεταφέρω το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στη ρωσική πλευρά, με την οποία, ως γνωστόν, διατηρούμε συχνή επαφή. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, διατηρώντας, ταυτόχρονα, διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους. Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοικτοί. Δεν πρόκειται για “τήρηση ισορροπιών”. Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».