Τον κοινό σχεδιασμό και συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς, κλάσης «Constellation», στο πλαίσιο ενίσχυσης του Στόλου και προς όφελος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας μελετά η Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον κύπριο ομόλογο του Βασίλειο Πάλμα.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην κλάση παράκτιων περιπολικών LCS που παραλαμβάνει δωρεάν η Ελλάδα από τα αποθέματα του αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα λειτουργήσουν ως «ενδιάμεση λύση» για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
«Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που μας προσφέρονται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά πέραν αυτού θέλω να σας πω, για πρώτη φορά, ότι συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς “Constellation”. Ηδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024, παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικο, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως επτά νέων φρεγατών κλάσης “Constellation” στα ελληνικά ναυπηγεία», επισήμανε.
«Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Και να λειτουργήσει ως φάρος που θα μπορούσε να αποδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας, παραγωγής πλατφορμών και συστημάτων στον 21ο αιώνα», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στην προμήθεια των αεροσκαφών F-35, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι εστάλη από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία η επιστολή για την προσφορά και αποδοχή (LOA) για την πώληση τους στην Ελλάδα.
«Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο κατάρτισης του σχεδίου συμφωνίας και ως εκ τούτου είναι πολύ πρώιμα τα λεχθέντα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους», διευκρίνισε ο ίδιος σε επόμενη αναφορά του στα προηγμένα αμαερικανικά μαχητικά, κάνοντας λόγο για «μία σύνθετη διαδικασία και πολύπλοκη διαπραγμάτευση».
Διαβεβαίωσε δε ότι όταν θα γίνουν οι υπολογισμοί από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση. «Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια τέτοιες υποθέσεις», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι με τον κύπριο ομόλογό του συζήτησε για την επέκταση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονες φρεγάτες όπως τις Belharra.
Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε, τέλος, πως τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο «το νομοθέτημα για την ενίσχυση της καινοτομίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, την εισαγωγή προηγμένων συστημάτων νέας τεχνολογίας, αυτόνομων μη επανδρωμένων μέσων αέρος, θαλάσσης και υπό θαλάσσης».
«Ολες αυτές οι εξελίξεις θεωρούμε ότι θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην σταθερότητα στην περιοχή, στην Ευρωπαϊκή προοπτική, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», κατέληξε.