Αποχαιρετιστήριο γεύμα στον Τζέφρι Πάιατ, τον μακροβιότερο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, παρέθεσε ο Νίκος Δένδιας. Ο αμερικανός διπλωμάτης, άλλωστε, παρότι επιστρέφει στην Ουάσιγκτον, δεν θα φύγει από τη ζωή μας, καθώς έχει ήδη προταθεί από τον Τζο Μπάιντεν για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ενεργειακά θέματα.
Γίνεται αντιληπτό ότι στην περίοδο που θα ακολουθήσει και με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να έχει τινάξει στον αέρα την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, ο ρόλος του θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πολλώ δε μάλλον όταν παραμένει σε εκκρεμότητα η υπόθεση του αγωγού EastMed, μια ιδέα που όχι μόνο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά αντιθέτως, αναθερμαίνεται όλο και περισσότερο.
Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Τζέφρι Πάιατ «για την πολύτιμη συμβολή του στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης και συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών».
Στην προσφώνηση του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες εντός των οποίων ο αμερικανός πρεσβευτής κλήθηκε να εργασθεί, όπως η πανδημία και πιο πρόσφατα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας μνεία στο γεγονός ότι ο κ. Πάιατ είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στη χώρα αυτή.
Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι, δυστυχώς, η αποχώρηση του αμερικανού διπλωμάτη, συμπίπτει με την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι μόνο χθες έγιναν πάνω από 40 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία για το ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην ενδυνάμωση της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, επιστέγασμα της οποίας είναι και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε λίγες ημέρες.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Τζέφρι Πάιατ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο οποίος, ξεφεύγοντας από το αυστηρό διπλωματικό πρωτόκολλο, επισκέφθηκε πολλά μέρη της.
Παρόντες στο γεύμα ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, καθώς και οι πρεσβευτές της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ολλανδίας.