Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης | IntimeNews
Επικαιρότητα

Δένδιας από την Κύπρο: Συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

«Δυστυχώς, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή μας αποτελεί ακόμα ένα όνειρο, φοβούμαι, ίσως μακρινό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την παρουσία του στο 17ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία
Protagon Team

Το μήνυμα ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι ικανή και επαρκής συνθήκη για την ειρήνη στην περιοχή έστειλε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Χαρακτήρισε ωστόσο «όνειρο μακρινό» μια αντίστοιχη προοπτική σε ό,τι αφορά την Τουρκία, μιλώντας για συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις συμφωνίες για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με γειτονικές χώρες της Ελλάδας, οι οποίες έχουν -όπως είπε- ρητή αναφορά στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι συμφωνίες αυτές δεν αποτελούν ούτε άμεση ούτε έμμεση απειλή για τρίτες χώρες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, προωθεί τη συνεργασία στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου μέσω τριμερών και πολυμερών σχημάτων.

Συμπλήρωσε, δε, πως τα σχήματα αυτά δεν αποσκοπούν στην περικύκλωση και στον αποκλεισμό της Τουρκίας, αλλά είναι ανοιχτά σε όλους, με τον απαράβατο όρο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Χριστοδουλίδης: Απαραίτητη προϋπόθεση για έναρξη συζητήσεων ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου

«Ο αμοιβαίος, απαρέγκλιτος σεβασμός στις βασικές αρχές και νόρμες του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναρξη συζητήσεων, στο πλαίσιο της όποιας ενδεχόμενης συνεργασίας», διεμήνυσε από το βήμα του Economist στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι «από τις συνέργειες και τη συνεργασία στην περιοχή, δυστυχώς, απουσιάζει η Τουρκία», στην οποία απέδωσε ενσυνείδητη προσπάθεια αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου: «Η a-la-carte επίκληση του, οι πολιτικές που ακολουθεί, οι οποίες έχουν ως βάση μια αναχρονιστική, αναθεωρητική προσέγγιση με νεοαποικιακά/νεο-οθωμανικά χαρακτηριστικά και με τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας να είναι το κυρίαρχο δεδομένο, έχουν οδηγήσει την Τουρκία εκτός των περιφερειακών συνεργασιών», είπε..

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε, ευτυχώς ή δυστυχώς να αλλάξουμε τη γεωγραφία, φυσιολογικά θα επιθυμούσαμε την Τουρκία να είναι μέρος των περιφερειακών συνεργασιών. Η συμμετοχή της όμως και, πολύ περισσότερο, η έναρξη των όποιων συζητήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία και την εκπλήρωση από μέρους της Άγκυρας της βασικής προϋπόθεσης που θα επιτρέψει την έναρξη σχετικών συζητήσεων: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου».