Ο Νίκος Δένδιας με τον πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη την Τρίτη στο ΥΠΕΞ | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Επικαιρότητα

Δένδιας: Αναλαμβάνω επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την παρασημοφόρηση τις επόμενες ημέρες του πρέσβη Κωστελένου στο Κίεβο και των προξένων μας σε Μαριούπολη και Οδησσό, Μανώλη Ανδρουλάκη και Δημητρίου Δόχτση
Protagon Team

Την απόφασή του να ηγηθεί προσωπικά ανθρωπιστικής αποστολής στη Μαριούπολη ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποδεχόμενος το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών τον γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη (φωτογραφία κάτω).

Με διπλωματική νότα του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας πρότεινε να μεταβεί ο ίδιος στη Μαριούπολη, επικεφαλής αποστολής που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους αμάχους της πολιορκούμενης από τα ρωσικά στρατεύματα, πόλης.

Στόχος, η ανθρωπιστική αποστολή να οργανωθεί και να υλοποιηθεί σε συνεννόηση τόσο με την ουκρανική όσο και τη ρωσική κυβέρνηση.

«Ζητώ σήμερα με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στη ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Τη βοήθεια αυτή προτίθεμαι να συνοδέψω αυτοπροσώπως, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πέτερ Μάουερ, με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

«Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η προστασία της ομογένειάς μας, αλλά και του άμαχου πληθυσμού», επανέλαβε.

Σε κάθε περίπτωση – τόνισε- «η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή. Σε μια περιοχή που το ελληνικό στοιχείο έχει εγκατασταθεί εδώ και αιώνες», ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε πως «πρώτο βήμα, όταν τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα είναι η ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης. Και από εκεί και πέρα ο συντονισμός μας με την ΕΕ για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της και η ομογένειά μας να διευκολυνθεί να επανέλθει στην ομαλότητα μετά από την τραγωδία».

Σε περίπτωση που η πρωτοβουλία Δένδια γίνει δεκτή από τις δύο πλευρές, η αποστολή στη Μαριούπολη με επικεφαλής τον ίδιο, θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη επιστροφή του υπουργού από το ταξίδι του στην Ινδία.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ομάδας συντονισμού και υποδοχής ομογενών από τη Μαριούπολη στο Βουκουρέστι, υπό τον συντονισμό των πρεσβευτών μας στη ρουμανική πρωτεύουσα και το Κίεβο και με τη συνδρομή του προξένου Ανδρουλάκη που αναμένεται να αναχωρήσει την Τετάρτη για τη Ρουμανία.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε την παρασημοφόρηση τις επόμενες ημέρες του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελένου στο Κίεβο και των προξένων μας σε Μαριούπολη και Οδησσό, Μανώλη Ανδρουλάκη και Δημητρίου Δόχτση.

«Μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό θα προτείνω την παρασημοφόρησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Τίμησε την Ελλάδα, το ΥΠΕΞ, το Διπλωματικό Σώμα»

Στη συνάντησή του με τον κ. Ανδρουλάκη και με τον πατέρα του, στρατηγό εν αποστρατεία Γιώργο Ανδρουλάκη, ο κ. Δένδιας μετέφερε τα  θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για τον τρόπο που επιτέλεσε τα καθήκοντά του ο γενικός πρόξενος.

«Είναι ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη Μαριούπολη κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Τίμησε την Ελλάδα, το υπουργείο, το Διπλωματικό Σώμα και του αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θερμά συγχαρητήρια, πρόσθεσε, αξίζουν και στον κ. Κωστελένο και τον κ. Δόχτση, που συνολικά έφεραν σε πέρας έξι επιχειρήσεις εκκένωσης με το όνομα «Νόστος» Ελλήνων και ομογενών από την Ουκρανία, καθώς και στον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλή Δεμίρη και στην ομάδα του υπό τον κ. Καφόπουλο για το συντονισμό των ενεργειών εκκένωσης αλλά και στην κυρία Γραμματά.

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε επίσης  τους διεθνείς οργανισμούς που βοήθησαν στην επιχείρηση, τον ΟΑΣΕ, τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, καθώς και τη μολδαβική πλευρά.

Κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Δένδιας είπε: «Μας έκανε περήφανους με τη συμπεριφορά του και με την ψυχραιμία του όλο αυτό το διάστημα», υπενθυμίζοντας ότι ο πρόξενος έμεινε εθελοντικά εκεί.

«Η αρχική άποψη που διατύπωσα ήταν να φύγει μαζί με τον κ. Κωστελένο. Αντιθέτως ο Μανώλης και ο κ. Κωστελένος συμφώνησαν ο Μανώλης να μείνει και ο κ. Κωστελένος να επιστρέψει για να πάρουν και άλλους».

Αναφερόμενος στην απόφαση για παρασημοφόρησή του σημείωσε πως «δεν είναι σύνηθες να βάζουν τη ζωή τους μετά την υποχρέωσή τους και είναι καλό να διαχέεται ως παράδειγμα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

«Θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε, θα είναι δύσκολο, αλλά θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας»

Την ευγνωμοσύνη για ό,τι έκανε το υπουργείο Εξωτερικών για τον ίδιο και τους ανθρώπους που ήταν στη Μαριούπολη αυτές τις ημέρες, εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόξενος Ανδρουλάκης, για να συμπληρώσει:

«Πριν από 13 χρόνια, εκεί που στέκεται ο πατέρας μου, έδωσα τον όρκο τουέΈλληνα διπλωμάτη, τον οποίο προσπάθησα να τηρήσω και να τιμήσω.

«Ζήτησα να αγαπήσετε και να στηρίξετε το υπουργείο Εξωτερικών, γιατί οι άνθρωποί του, αθόρυβα, αλλά πάρα πολύ ουσιαστικά υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αν σπάσει αυτή η γραμμή της διπλωματίας και του διαλόγου, όπως γίνεται πολύ συχνά στην ιστορία δυστυχώς, βλέπουμε όλοι τα αποτελέσματα.

«Γι’ αυτό θα θέλαμε όλη σας τη στήριξη και λίγο περισσότερα μέσα για να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα.

«Θα προσπαθήσουμε να ξεχάσουμε, θα είναι δύσκολο, αλλά θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Με επαγγελματισμό, με θάρρος και με τη στήριξη όλων σας».