Επικαιρότητα

Δένδιας: 97 χώρες στηρίζουν την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών ξεκινά καμπάνια προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την ελληνική παρουσία στο ΣΑ. Νέο μήνυμα στην Αγκυρα για τον σεβασμό στην ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, με προσφυγή -όπου χρειάζεται- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Protagon Team

Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει 97 γραπτές δεσμεύσεις για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της για μία από τις δέκα θέσεις μη μονίμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και γνωστοποίησε ότι ξεκινά ανοικτή καμπάνια με τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για την περαιτέρω προώθησή της.

«Εξασφαλίστηκαν 97, επαναλαμβάνω, 97, γραπτές δεσμεύσεις υπέρ της ελληνικής υποψηφιότητας. Δηλαδή, πέρα από το 50% των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών στηρίζουν την εκλογή μας, που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2024», θέλησε να υπογραμμίσει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Δένδιας, κάτι που, όπως σημείωσε, αποτελεί σημαντική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Είναι απτό αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πολιτική αυτή οικοδομεί συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις με όλο τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, και συμπλήρωσε με την επισήμανση ότι αυτό στηρίζεται από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

«Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία. Διατηρούμε επίσης ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και σχέσεις με άλλα δύο μόνιμα μέλη, την Ρωσία και την Κίνα. Παράλληλα διατηρούμε διαύλους με την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, πέρα από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε στη δήλωσή του ο υπουργός των Εξωτερικών και έκανε γνωστό ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιες χώρες για τις δύο θέσεις που αντιστοιχούν στη γεωγραφική ομάδα που ανήκουμε: η Ελλάδα και η Δανία», χωρίς να αποκλείεται η υποβολή και άλλης υποψηφιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, η ελληνική υποψηφιότητα δεν είναι μια υποψηφιότητα κενή περιεχομένου και περιέγραψε τις βασικές αξίες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στις οποίες βασίζεται άλλωστε και η ίδια η υποψηφιότητά της για μία θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας  του ΟΗΕ

«Βασικό μήνυμα της υποψηφιότητας μας είναι: “80 χρόνια Χάρτης του ΟΗΕ: οι θεμελιώδεις αρχές του είναι επίκαιρες όσο ποτέ”.

»Το 2025 θα συμπληρωθούν 80 χρόνια από την σύγκληση της Διάσκεψης του Αγίου Φραγκίσκου που αποτελεί τη γενεσιουργό πράξη του ΟΗΕ και οδήγησε στην μετέπειτα υιοθέτηση του Χάρτη.

»Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά, οι θεμελιώδεις αρχές που πρεσβεύει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση», σημείωσε ο υπουργός και στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς νέο μήνυμα στην Αγκυρα, συμπλήρωσε λέγοντας:

«Σκοπός μας λοιπόν είναι να προβάλλουμε τις αρχές αυτές, οι οποίες αποτελούν και τις βασικές αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. Τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Την απαγόρευση της χρήσης βίας ή ακόμα και της απειλής της χρήσης βίας. Την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και επίσης, όπου χρειάζεται, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αλλωστε, το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένα από τα βασικά όργανα του ΟΗΕ.

»Επίσης, την προώθηση διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση και επίλυση των διεθνών σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η τρομοκρατία».

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε επίσης την εκκίνηση ανοικτής καμπάνιας για την υποψηφιότητά της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ, με στόχο -όπως είπε- «να συγκεντρώσουμε, όχι απλώς την οριακή πλειοψηφία, αλλά τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για την ελληνική παρουσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η καμπάνια αυτή θα περιλαμβάνει:

Τη φιλοτέχνηση σήματος, το οποίο θα παρουσιάσει το υπουργείο.

Τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για την υποψηφιότητα μας, ο οποίος θα έχει ως βασικό σκοπό και καθήκον την προβολή του μηνύματός μας στο σύνολο των κρατών-μελών του ΟΗΕ (ανάλογο Ειδικό Απεσταλμένο έχει ήδη διορίσει η Δανία).

Τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Υπουργικής Eβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Θα συνεχίσω τις επισκέψεις μου σε χώρες που δεν έχουν δεσμευθεί ακόμα να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά μας, αλλά και σε χώρες με διεθνή επιρροή που μπορούν να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε άλλες τρίτες χώρες.

»Επίσης, το σύνολο των Αρχών μας στο εξωτερικό θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τις θέσεις μας.

»Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια μας αυτή θα έχει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ. Μια Αντιπροσωπεία που μέχρι σήμερα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.

»Όπως ανέφερα, βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η Ελλάδα έχει και λόγο και ρόλο στα διεθνή θέματα. Πάντα στο όνομα συγκεκριμένων αρχών που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και τις πανανθρώπινες αξίες», κατέλησε στη δήλωσή του ο υπουργός των Εξωτερικών.