| Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Δένδιας: Ακροδεξιά στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Κασιδιάρης

Την ελπίδα ότι δεν υπάρχουν «ορφανές ψήφοι» αλλά και ότι «δεν θα διανοηθεί κανείς να “παίξει παιχνίδια” με έμμεση στήριξη από νεοναζιστικά μορφώματα», μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη», εξέφρασε ο υπ. Εξωτερικών
Protagon Team

Το περίγραμμα των Ελληνοτουρκικών στο επόμενο διάστημα, μετά δηλαδή τις εκλογές στις δύο πλευρές του Αιγαίου, αλλά και το πλαίσιο της εκλογικής μάχης της 21ης Μαΐου, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», μία εβδομάδα πριν την εθνική κάλπη.

Μιλώντας στην Αλεξάνδρα Φωτάκη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, έκανε μια αποτίμηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας την τετραετία της θητείας του και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Αθήνας για επίτευξη λύσης στην ελληνοτουρκική διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στη βάση, βέβαια, πάντα του διεθνούς δικαίου.

«Τέσσερα χρόνια από το 2019, θεωρώ ότι οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει, σε μεγάλο βαθμό, τις κύριες επιλογές μας στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Κύριο μέλημά μας ήταν η διεύρυνση και εμβάθυνση του πεδίου άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και η επέκταση και αξιοποίηση των συμμαχιών της χώρας μας, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης. Ειδικότερα για την Τουρκία, θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω ότι οι αποφάσεις και οι κινήσεις μου υπαγορεύονταν πάντα από την εδραία πεποίθηση ότι πρέπει να εργαστούμε συστηματικά για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα καταστήσουν εφικτό τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό διάλογο για την επίλυση της διαφοράς μας σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει:

«Δεν μπορώ να προδικάσω το εγγύς, πόσω μάλλον το απώτερο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη βούληση της γείτονος και τη στάση που θα τηρήσει η επόμενη κυβέρνηση στην Τουρκία, όποια και αν είναι αυτή. Από την πλευρά μας, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες όσον αφορά τις πάγιες τουρκικές θέσεις, θεωρούμε ότι, στην παρούσα φάση, το εν γένει βελτιωμένο κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την οικοδόμηση ενός ανοικτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Και στο απώτερο μέλλον θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη δρομολόγηση ενός σοβαρού και ειλικρινούς διαλόγου με στόχο μία συμφωνία για την επίλυση της μόνης διαφοράς μας, βάσει του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Στα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Δένδια για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη»και την ακροδεξιά ψήφο στη χώρα μας —ας μην ξεχνάμε ότι ήταν εκείνος που το 2013, ως υπ. Δημόσιας Τάξης τότε, είχε οδηγήσει την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής στη φυλακή.

«Η Ακροδεξιά στην Ελλάδα σαφώς και δεν περιορίζεται στο κόμμα Κασιδιάρη. Δεν τίθεται όμως ζήτημα γενικότερης ποινικοποίησης ιδεών, όσο αποκρουστικές και αν είναι αυτές. Στην περίπτωση των νεοναζιστικών μορφωμάτων υπάρχουν συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες που τελέσθηκαν υπό τον μανδύα του κόμματος και τεκμαίρεται απειλή – πάλι με συγκεκριμένες πράξεις – κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος», σημείωσε ο υπ. Εξωτερικών και υποψήφιος της ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθήνας στις προσεχείς εκλογές. Για να προσθέσει:

«Θέλω να πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα δεν φοβάται να αντιμετωπίσει υπαρξιακά ζητήματα για την ίδια τη δημοκρατία μας. Είναι αλήθεια όμως ότι δεν επέδειξε την απαιτούμενη ομοψυχία στο ζήτημα αυτό», προσέθεσε με νόημα.

Ο ίδιος απέκρουσε και τη θεωρία περί «ορφανών ψήφων», μετά τον αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη» από τις εκλογές.

«Θέλω ακόμη να πιστεύω ότι οι “ορφανές ψήφοι”, όπως τις αποκαλείτε, ήταν κυρίως ένα δημοσκοπικό φαινόμενο έκφρασης “ανέξοδης” διαμαρτυρίας παρά μία πραγματική πρόθεση ψήφου, όπως και ότι δεν θα διανοηθεί κανείς να “παίξει παιχνίδια” με έμμεση στήριξη από νεοναζιστικά μορφώματα, μετά την απόφαση του αρμόδιου Τμήματος του Αρείου Πάγου», είπε.

Όσον αφορά την επίτευξη αυτοδυναμίας σε ένα περιβάλλον τοξικότητας, ο κ. Δένδιας παρατήρησε ότι ως τώρα η εκλογική αντιπαράθεση δεν έχει περάσει τα όρια.

«Η αυτοδυναμία είναι ο στόχος μας. Η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας και δεν έχει κρύψει ότι η πρότασή της προς τον ελληνικό λαό είναι το εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, με συγκεκριμένο κόμμα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ, και με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αν ακόμη δεν μπορέσει να επιτευχθεί η αυτοδυναμία στην πρώτη κάλπη, ελπίζουμε ότι το ποσοστό της ΝΔ θα είναι η βάση για την επίτευξή της στη δεύτερη. Το ζήτημα της τοξικότητας είναι όντως ένα μεγάλο κεφάλαιο, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι παρά την ανησυχία που υπήρχε και χωρίς να λείπουν λίγες, ευτυχώς, εξαιρέσεις, δεν έχουν ξεπεραστεί μέχρι στιγμής τα όρια, πλην της αναμενόμενης σε προεκλογική περίοδο έντασης. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα κρίνει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι εξελίξεις, με την ψήφο του», είπε.