Εσπασε απλά ο πάγος και τίποτα παραπάνω. Στις πρώτες του δηλώσεις για το τετ α τετ που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θέλησε να υπενθυμίσει ότι παρά τη θετική διάθεση η οποία διαπιστώθηκε, οι διαφορές παραμένουν και είναι μεγάλες.
«Δυστυχώς πρέπει να πω πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν ένα σπάσιμο πάγου και όχι μια συνάντηση για να πάμε μπροστά», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, για να συμπληρώσει:
«Οι διαφορές, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης μετά, είναι εκεί, εξακολουθούν να υπάρχουν, είναι μεγάλες και σημαντικές».
Οι δηλώσεις του κ. Δένδια έγιναν την Τρίτη μετά τη συνάντηση που είχε με τον λιθουανό ομόλογό του, Γκαμπριέλιους Λαντσμπρέγκις στο Βίλνιους.
Υπενθυμίζεται πώς μολονότι ο κ. Δένδιας συνόδευε, μαζί με τον υπ. Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεν ήταν παρών στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν· παρουύσα από ελληνικής πλευράς ήταν μόνο η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη.
Μετά τις Βρυξέλλες ο κ. Δένδιας μετέβη στη λιθουανική πρωτεύουσα απ’ όπου και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Στην αναφορά της στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτέλια Πελώνη, σημείωσε ότι παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, αμφότεροι συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί και προς την κατεύθυνση αυτή είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή μεταξύ τους.
Μητσοτάκης και Ερντογάν χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid 19, ανέφερε η κυρία Πελώνη.
Ο Πρωθυπουργός, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην ΕΕ.
Παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε, οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, σημείωσε, και μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων».
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών, κατέληξε στη σχετική αναφορά της η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Στο ερώτημα εάν η απευθείας επαφή των δύο ηγετών θα γίνεται μέσω κάποιου ειδικού μηχανισμού, η Αριστοτελία Πελώνη αρκέστηκε να πει ότι «η απευθείας επαφή είναι απλώς απευθείας».
«Δεν είναι κάποιος ειδικός μηχανισμός και η απευθείας επαφή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση», παρατήρησε και εξέφρασε την ελπίδα το θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε στην χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν να οδηγήσει σε μια σταδιακή βελτίωση των σχέσεων.
Σε άριστο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – Λιθουανίας
Στην πρώτη του επίσκεψη στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός σε εγκάρδιο κλίμα από τον λιθουανό ομόλογό του, επισφραγίζοντας το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και την κοινή βούληση για προώθηση της συνεργασίας σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που ακολούθησε, μετά τη διμερή συνάντηση των δύο υπουργών, βρέθηκαν η ενίσχυση της συνεργασίας και οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Γειτονία.
Οπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την αντιπροσωπεία της λιθουανικής κυβέρνησης «συζητήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας & τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια και Ανατολική Γειτονία».
Ο κ. Δένδιας έγινε ακόμη δεκτός από την πρόεδρο του Λιθουανικού Κοινοβουλίου Βικτόρια Σμίλιτε-Νίλσεν, με την οποία συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και συνεργασία, με έμφαση στην κοινοβουλευτική διπλωματία.
Ο υπουργός Εξωτερικών προσκλήθηκε επίσης να μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του λιθουανικού κοινοβουλίου.