Προσφάτως, ο Τζακ Μα υποδέχτηκε στην έδρα του στην Χανγκτσόου της ανατολικής Κίνας τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα και του υποσχέθηκε οικονομική στήριξη για τη δημιουργία κέντρων ψηφιακής εκπαίδευσης στη χώρα του με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Συμπεριφερόταν περισσότερο ως ένας επικεφαλής κράτους παρά ως ο ιδρυτής της Alibaba. Ενδεχομένως γιατί έως το 2036 η αξία του ομίλου του θα μπορούσε να ισούται με το ΑΕΠ της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Μα πέρυσι.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο άνθρωπος που εμφανίστηκε από το πουθενά και κατάφερε να χτίσει μια διαδικτυακή αυτοκρατορία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση ενώ τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα των 54ων γενεθλίων του, παρουσιάστηκε το πλάνο της διαδοχής του στη θέση του εκτελεστικού προέδρου της Alibaba Group, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα, όπως είχαν αναφέρει οι New York Times, αλλά το φθινόπωρο του 2019.
Ο Τζακ Μα αποχωρεί γιατί επιθυμεί να αφοσιωθεί στην φιλανθρωπία και στο ίδρυμα του για την εκπαίδευση. Αλλά θα παραμείνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κινεζικού διαδικτυακού κολοσσού, συνεχίζοντας να εμπνέει και να νουθετεί τους διοικούντες των εταιρειών του έως το 2020. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι 2013 ο Μα είχε επιλέξει να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού διευθυντή για να οδηγήσει, όμως, στη συνέχεια, την Alibaba έως την κορυφή, με επιστέγασμα την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σήμερα η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 420 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Δεν πρόκειται για το τέλος μιας εποχής αλλά για την αρχή μιας νέας», εξήγησε ο πρωτοπόρος κινέζος επιχειρηματίας που άρχισε να εργάζεται σε μικρή ηλικία, περιμένοντας έξω από τα ξενοδοχεία της Χανγκτσόου τους αμερικανούς τουρίστες για να τους ξεναγήσει στην κινεζική μητρόπολη και να εξασκήσει και ο ίδιος τα αγγλικά του. Γιατί πριν ξεκινήσει να ασχολείται με τις επιχειρήσεις ο Μα εργάστηκε και ως καθηγητής της αγγλικής γλώσσας. «Η διδασκαλία είναι η πραγματική μου κλίση και τώρα θέλω να στηρίξω τα σχολεία της υπαίθρου», ανέφερε, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι κατά τα πρώτα χρόνια του ανοίγματος της Κίνας στον καπιταλισμό αποπειράθηκε να κερδίσει μια θέση εργασίας, δίχως όμως επιτυχία, σε περισσότερες από 30 εταιρείες.
Ακόμα και σε κατάστημα της αμερικανικής εταιρείας ταχυφαγείων Kentucky Fried Chicken προσπάθησε, μάταια όμως, να προσληφθεί. Έως το 1999, χρονιά κατά την οποία, στην ηλικία των 25 ετών, ίδρυσε (μαζί με άλλα 18 άτομα) την Alibaba. Ο ίδιος δηλώνει πως κατέληξε επιχειρηματίας «κατά τύχη», καθώς αντιλήφθηκε ότι το Διαδίκτυο προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ψάχνοντας τη διάσημη κινεζική μπύρα Qinqdao. Έχοντας μείνει με άδεια χέρια, οραματίστηκε τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα προσφέρονται χιλιάδες προϊόντα στους εκατοντάδες εκατομμύρια κινέζους καταναλωτές.
Ακολουθώντας τα βήματα του Μπιλ Γκέιτς και του Φόρεστ Γκαμπ
Κάποια στιγμή κατά το παρελθόν ο Τζακ Μα είχε δηλώσει πως «θα αποσυρθώ ακόμα νέος, για να απολαύσω τη ζωή όπως ο Φόρεστ Γκαμπ. Δεν θέλω να πεθάνω στο γραφείο, καλύτερα να πεθάνω σε μια παραλία». Με την προσωπική περιουσία να εκτιμάται στα 37 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μα θα μπορούσε να αποκτήσει όχι μόνον παραλίες αλλά ολόκληρα νησιά. Προς το παρόν, όμως, επιθυμεί να μορφώσει τα παιδιά της κινεζικής υπαίθρου.
Έχει επισημάνει επίσης ότι πρότυπό του στον κόσμο της υψηλής φιλανθρωπίας είναι ο Μπιλ Γκέιτς. «Υπάρχουν πολλά που μπορώ να διδαχθώ από τον ιδρυτή της Microsoft, δεν θα μπορέσω να γίνω τόσο πλούσιος όσο εκείνος, αλλά υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω καλύτερα από εκείνον: να αποσυρθώ νωρίτερα». Για την ιστορία, ο Μπιλ Γκέιτς εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 2014 στην ηλικία των 59 ετών για να γίνει μέγας ευεργέτης των μη προνομιούχων του μάταιου τούτου κόσμου.
Η αποχώρηση του Τζακ Μα ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Κάποιοι υποστηρίζουν πως επιθυμεί να φύγει πριν αρχίσει να σφίγγει ακόμη περισσότερο ο πολιτικός κλοιός που έχει σχηματίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα γύρω από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας. «Πρέπει να είμαστε ερωτευμένοι με το κόμμα αλλά να μην το παντρευτούμε ποτέ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι απίθανο, «ο δάσκαλος» (The teacher), όπως τον αποκαλούν οι συνεργάτες του, να απομακρυνθεί ουσιαστικά από το δημιούργημά του, που σήμερα απασχολεί περισσότερους από 66.000 εργαζόμενους.
Σίγουρα, πάντως, μέσω της απόφασής του προσφέρει ένα σημαντικό μάθημα στους μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και τους πολιτικούς και όλους τους άλλους υψηλά υφιστάμενους φορείς και παράγοντες της κινεζικής κοινωνίας, οι οποίοι συχνά εγκαταλείπουν τις θέσεις τους σε ηλικία ακόμα και άνω των 80 ετών.
Πηγή: Corriere della Sera/ La Repubblica
Μπιλ Γκέιτς
Ο 63χρονος πρωτοπόρος εγκατέλειψε την Microsoft πριν από μια τετραετία για να αφιερώσει τις δυνάμεις του στο ίδρυμα Bill & Melinda Gates
Γουόρεν Μπάφετ
Ενας από τους κορυφαίους επενδυτές στoν κόσμο, ο 88χρονος έχει προσφέρει σε φιλανθρωπίες περισσότερα από 27 δισ. δολάρια
Κάρλος Σλιμ
Ο πιο πλούσιος Μεξικανός και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο έως σήμερα έχει προσφέρει 8 δισ. δολάρια σε διάφορες ευεργεσίες
Γκόρντον Μουρ
Ο άνθρωπος που το μακρινό 1968 ίδρυσε μαζί με τον Ρόμπερτ Νόις την Intel, έχει προβεί σε φιλάνθρωπες πράξεις ύψους 6,8 δισ. δολαρίων
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Ο ιδρυτής του Facebook είναι μόλις 34 ετών αλλά συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των μεγαλύτερων ευεργετών στις ΗΠΑ, έχοντας προσφέρει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια
Λι Κα Σινγκ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Χονγκ Κονγκ , 89 ετών, προσφέρει μέρος της τεράστιας περιουσίας του για κοινωφελείς σκοπούς εδώ και πολλά χρόνια.