Επικαιρότητα

Δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Βενιζέλος

Υστερα από 26 χρόνια, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπει τη βουλευτική έδρα, όπου εκλέγεται ανελλιπώς, από το 1993. «Ο ρόλος μου είναι πια άλλος», είπε
Protagon Team

Την απόφασή του να εγκαταλείψει μια βουλευτική έδρα που κατέχει εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, από το 1993, επιβεβαίωσε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το Κίνημα Αλλαγής.

«Υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, μπορώ να σας πω με απόλυτη κατηγορηματικότητα ότι δεν θα είμαι, διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μου και αυτή η υποχρέωσή μου απέναντι της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στους Αρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαδημητρίου.

«Η υποχρέωσή μου είναι να επισημαίνω αυτά που πρέπει να γίνουν στρατηγικά, να χτυπάω του κουδουνάκι του κινδύνου και βεβαίως να αγωνίζομαι για την ανάδειξη του χώρου μας, του προοδευτικού, δημοκρατικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, για να δείξω ότι χωρίς αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τον τόπο, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος προφανώς διεκδικεί για τον εαυτό του έναν ρόλο statesman.

Αυτή η ανακοίνωση ανοίγει τον δρόμο για νέα στελέχη στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης για την Κεντροαριστερά, ενώ παράλληλα ενισχύει τα σενάρια που θέλουν τον κ. Βενιζέλο να τοποθετείται επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής –ή και να μην κατεβεί καθόλου…

Βέβαια ο κ. Βενιζέλος, διεκδικώντας όπως λέει έναν άλλον ρόλο πια, είπε και πολλά άλλα στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

– Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα προβλήματα που δημιουργεί:

«Κάθε ημέρα θα υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας, κάθε ημέρα θα νιώθει η ελληνική κοινωνία ότι πληγώθηκε και ότι ταπεινώνεται. Το ζήτημα των Πρεσπών ως ταυτοτικό ζήτημα, ως ζήτημα αξιοπρέπειας, θα λειτουργεί διαρκώς, διότι εδώ ταυτοτικό πρόβλημα υπήρχε από το 1992. Φαντάζεστε πόσο βαρύτερο έγινε μετά την εμπειρία των μνημονίων; Η κοινωνία αντιδρά επειδή έχει υποστεί μία συνολική ταπείνωση και υποβάθμιση και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά εδώ, εγώ ανήκω σε αυτούς που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας, υπέρ της λύσης, αλλά κατά των ελλείψεων που έχει η συγκεκριμένη Συμφωνία, οι οποίες ελλείψεις εν δυνάμει θα δημιουργούν ένα καθημερινό πρόβλημα και μία καθημερινή παρεξήγηση, η οποία θα πληγώνει την κοινωνία και θα διαταράσσει τις διμερείς σχέσεις».

– Για τους επαίνους που δέχεται από την Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας:

«Αναμφίβολα συγκεντρώνει συμπάθειες και υποστήριξη στην Ευρώπη η επιλογή του κ. Τσίπρα να συνάψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και σίγουρα η Ευρώπη υποδέχεται θετικά την περιβόητη “κωλοτούμπα”, δηλαδή χαίρεται να επιδεικνύει ένα «θήραμά» της, ότι, να, σας δείχνω τον περιβόητο ριζοσπάστη Τσίπρα, ο οποίος θα έσκιζε τα μνημόνια και θα ανέτρεπε την ευρωπαϊκή ορθοδοξία στην οικονομική πολιτική, δείτε τον πώς είναι ταπεινωμένος και πώς έχει γίνει ένα delivery boy.

» Επίσης, είναι λογικό η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στα δυτικά Βαλκάνια και για την προοπτική του ΝΑΤΟ –αυτό έχει ένα ερωτηματικό τώρα, σε σχέση με τη στάση του Προέδρου Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ– οι χώρες αυτές χαίρονται γιατί κλείνει μία εκκρεμότητα, η γειτονική μας χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτά όλα αφορούν τη δική τους στρατηγική, τη δική τους οπτική, η οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, και εμείς μία δυτική χώρα είμαστε, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχουν ως προτεραιότητα και ως οπτική γωνία την Ελλάδα, τις προτεραιότητές της, τα συμφέροντά της, το τι γίνεται η χώρα στον μακρύ ιστορικό χρόνο».

– Για τον αν επαινούν τον κ. Τσίπρα ως κεντροαριστερό:

«Δεν τον επαινούν ως κεντροαριστερό, τον επαινούν ως πρόθυμο να συνεργαστεί και να εξυπηρετήσει μία αντίληψη, ως έναν Πρωθυπουργό που λύνει προβλήματα κατά τη δική τους αντίληψη, όχι κατά την αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε θετικά δημοσιεύματα για τις Πρέσπες επειδή ο κ. Τσίπρας είναι κεντροαριστερός, δεν επαινείται ο κ. Τσίπρας, επειδή έγινε «μνημονιακός» και επέβαλε στη χώρα αυτή την πρόσθετη ταλαιπωρία τεσσάρων ετών, του τρίτου μνημονίου, η οποία θα μπορούσε να έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό αποφευχθεί το 2015, ως κεντροαριστερός. Καταρχάς δεν υπάρχει διεθνώς η έννοια της Κεντροαριστεράς. Αυτό είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις, το τι σημαίνει delivery boy στην εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή πολιτική και το τι σημαίνει ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά είναι δύο διαφορετικά πράγματα»

– Για τον αν ο κ. Τσίπρας είναι «καλός μαθητής» του Ανδρέα Παπανδρέου:

«Οχι, ούτε κατά διάνοια.  Πρόκειται για μία προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου αυτό το οποίο λέγεται.  Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ένας λαϊκιστής, ως ένας τακτικιστής, ο οποίος κινείται στην επιδερμίδα των προβλημάτων και της εθνικής πολιτικής.  Είναι μία προσωπικότητα πολύ πιο σύνθετη  μίας άλλης εποχής, με άλλη κουλτούρα, με άλλες παραστάσεις.  Νομίζω ότι αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει στελέχη ιστορικά του ΠΑΣΟΚ –ιστορικά άνευ ενεργού σημασίας– να εμφανισθεί ότι συνιστά μία διαδοχή αυτών των αντιλήψεων, νομίζω ότι είναι μία τυμβωρυχία που δείχνει την έλλειψη ήθους και αξιών.  Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν αξιακό κώδικα, ούτε έχουν κανένα ήθος πολιτικό, είναι ό,τι τσιμπήσουμε, ό,τι πιάσουμε, είναι αυτό που είπα και προηγουμένως, η “πολιτική  της αρπαχτής”».