Ο Σιτέτσου Γουατανάμπε, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 112 χρόνων, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης στην επαρχία Νιιγκάτα της Ιαπωνίας.
Μόλις στις 12 Φεβρουαρίου είχε επιβεβαιωθεί και επισήμως από το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος της Γης – μετά τον θάνατο, στις 20 Ιανουαρίου, του επίσης Ιάπωνα Μασάζο Νονάκα, σε ηλικία 112 χρόνων και 266 ημερών.
Αφησε την τελευταία του πνοή 11 ημέρες μετά.
Ο Γουατανάμπε, που ζούσε σε ένα γηροκομείο της Νιιγκάτα, είχε γεννηθεί στις 5 Μαρτίου του 1907 και βίωσε… στο πετσί του, που λέμε, όλον τον 20ό αιώνα.
Για να καταλάβουμε τι είχαν δει τα μάτια του, ο Γουατανάμπε ήταν ήδη 33 ετών στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πλησίαζε τα 40 όταν έπεσαν οι δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ είχε εγγόνια τη δεκαετία του ’60, όταν ολοκληρώθηκε η παλινόρθωση της ιαπωνικής οικονομίας.
Ο υπερήλικας είχε γεννηθεί στη Νιιγκάτα και αργότερα μετακόμισε στην Ταϊβάν, προκειμένου να εργαστεί σε φυτείες ζαχαροκάλαμου.
Επέστρεψε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ’30 όπου και εργάστηκε ως υπάλληλος γραφείου έως τη συνταξιοδότησή του.
Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο Γουατανάμπε παρέμενε ενεργός, σωματικά και νοητικά, συνεχίζοντας την άσκηση, φτιάχνοντας οριγκάμι και ασχολούμενος με μαθηματικά και ιαπωνική καλλιγραφία.
Είχε παραδεχθεί και μια αδυναμία του, ότι του άρεσαν τα γλυκά, όπως οι πουτίγκες και τα παγωτά.
Οσο για το μυστικό της μακροζωίας του; Οχι θυμός και πάντα χαμόγελο.
«Εχω ζήσει μαζί του περισσότερα από 50 χρόνια και ποτέ δεν τον είδα να σηκώνει τη φωνή του ή να εκνευρίζεται» έλεγε προ ημερών η νύφη του στο Γκίνες, συμπληρώνοντας: «Νομίζω πως η ζωή με μία μεγάλη οικογένεια κάτω από την ίδια στέγη, η επαφή με τα εγγόνια και τα δισέγγονά του τον βοηθούσαν να διατηρεί το χαμόγελο στο πρόσωπό του».
Ο Γουατανάμπε δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του συμπατριώτη του Τζιροεμόν Κιμούρα, ο οποίος –σύμφωνα με το Γκίνες– γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1897 και πέθανε το 2013 σε ηλικία 116 χρόνων και 54 ημερών.
Η Ιαπωνία έχει ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο: περισσότεροι από 70.000 υπεραιωνόβιοι ζουν στη χώρα αυτή που έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 126 εκατομμύρια κατοίκους.
Σύμφωνα με το Γκίνες, το επισήμως αναγνωρισμένο ρεκόρ μακροζωίας και στα δύο φύλα εξακολουθεί να κατέχει η Γαλλίδα Ζαν Λουίζ Καλμάν, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.