Nάιλα Μανγκούς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου με χαμόγελα για την υπογραφή της συμφωνίας, το Διοικητικό Δικαστήριο της Τρίπολης έρχεται να «χαλάσει τη γιορτή» | REUTERS
Επικαιρότητα

Δεν περνάει του Ερντογάν στη Λιβύη: Το Διοικητικό Δικαστήριο της Τρίπολης ανέστειλε τη συμφωνία για την ΑΟΖ

Εκ των έσω η «απάντηση» στις επιδιώξεις της φιλότουρκης (μεταβατικής) κυβέρνησης Ντμπεϊμπά και των τούρκων «καθοδηγητών» της. Τι σημαίνει η απόφαση
Protagon Team

Η φιλότουρκη κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στη Λιβύη είχε εμφανιστεί ως θιγμένη από το διπλωματικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, κατά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη βορειαφρικανική χώρα.

Η απροθυμία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Νάιλα Μανγκούς, η οποία λίγες εβδομάδες νωρίτερα  είχε βαλει την υπογραφή της στη συμφωνία με τους Τούρκους για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη λιβυκή ΑΟΖ, ενόχλησε πολύ. Και σε ανοικτή γραμμή με την Αγκυρα, η κυβένηση Ντμπεϊμπά τράβηξε κι άλλο το σχοινί καλώντας για εξηγήσεις τον έλληνα επιτετραμμένο στην Τρίπολη, ενώ ανακάλεσε τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στην Αθήνα, με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu να σπεύδει να μεταδώσει πρώτο την είδηση.

Στη σχετική ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών γινόταν λόγος για «κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για τη διατήρηση του κύρους και της κυριαρχίας του Κράτους της Λιβύης». Οργανώθηκαν μάλιστα και – αυθόρμητες κατά τα άλλα -διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια.

Οι προφάσεις αυτές όμως κατέρρευσαν εκ των έσω, καθώς την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, το Διοικητικό Δικαστήριο της Τρίπολης αποφάσισε να αναστείλει την ισχύ της συμφωνίας Ερντογάν – Ντμπεϊμπά, για την οποία τόσο θριαμβολογούσαν στην Αγκυρα.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τη συμφωνία που έσπευσε να υπογράψει η φιλότουρκη κυβέρνηση της Τρίπολης (ενώ δεν έχει τέτοια δυνατότητα ως μεταβατική) έχει πλεόν σημαντικές επιπτώσεις στις συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.  

Το Διοικητικό Δικαστήριο Τρίπολης, που σημειωτέον εδρεύει στην περιοχή επιρροής του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά  -λεπτομέρεια με τη δική της ιδιαίτερη σημασία- απεφάνθη υπέρ της αναστολής της συμφωνίας για τη συνεργασία στους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου του 2022.

Η απόφαση, σημειώνεται, βασίζεται σε νομοθεσία του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου που είναι σε ισχύ από το 2013 και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Απαγορεύεται στην προσωρινή κυβέρνηση να υπογράφει με οποιονδήποτε τρόπο συμφωνίες υπό την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης, επί της χερσαίας, θαλάσσιας και εναέριας επικράτειάς του, καθώς επίσης και συμφωνίες για την οριοθέτηση των συνόρων ή την εκμετάλλευση φυσικών στρατηγικών πόρων, εκτός εάν εγκριθεί από το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο».