| Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Δεν πάει Πολυτεχνείο ο Στέφανος Κασσελάκης

Οπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ και όχι στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Αγνωστο αν ο εξ ΗΠΑ ορμώμενος πολιτικός θα δώσει αργότερα το παρών στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, όπως θα πράξει η Νεολαία, η οποία φέρεται να λαμβάνει αποστάσεις από τον ίδιο. Το δηκτικό σχόλιο της κυβέρνησης
Protagon Team

Τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για «πονοκέφαλο» στην Κουμουνδούρου ως προς τον τρόπο συμμετοχής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις για την επέτειο για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μοιάζει να επιβεβαίωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος, ανακοινώνοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα προσέλθει, τελικά, στον χώρο του ΕΜΠ προκειμένου να καταθέσει στεφάνι.

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, αύριο Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στις 12:30, θα καταθέσει στεφάνι για τη μνήμη του Πολυτεχνείου, στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας» ανέφερε η ενημέρωση από την Κουμουνδούρου λίγο πριν τις εννέα το βράδυ της Πέμπτης, ώρες αφότου δέχθηκε ερωτήματα από τους δημοσιογράφους.

Δεν ήταν σαφές αν ο εξ ΗΠΑ ορμώμενος πολιτικός θα δώσει αργότερα το παρών στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Το 2022, ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, μαζί με πολυμελή αντιπροσωπεία του κόμματος. Στη συνέχεια ο ίδιος είχε συμμετάσχει στην πορεία.

Η «αρνητική απάντηση» της Νεολαίας

Νωρίτερα, δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο ανέφεραν πως οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα, περιλαμβανομένων των αποστάσεων που φέρεται να έχει λάβει η Νεολαία από τη νέα ηγεσία, είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν στο τραπέζι των συσκέψεων εναλλακτικές δυνατότητες –όπως η παραπάνω– ως προς την εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους φετινούς εορτασμούς.

«Αχαρτογράφητο παραμένει το τοπίο σε επίπεδο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία με κατάληξη την αμερικανική πρεσβεία, καθώς για έναν τέτοιο σκοπό η Κουμουνδούρου θα πρέπει να “επιστρατεύσει” δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός μαζικού μπλοκ –και για λόγους πολιτικών εντυπώσεων– που θα εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση στη φετινή διαδήλωση.

Τα πράγματα περιπλέκονται, ωστόσο, από το γεγονός ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαδραμάτιζε καταλυτικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο μαζικής εκπροσώπησης του κόμματος, φαίνεται πως οδεύει σε ένα μεγάλο ποσοστό προς την έξοδο, με αποτέλεσμα αρκετά από τα μέλη της να επιλέγουν να παραστούν στην πορεία μετέχοντας στο μπλοκ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), αντί να συνοδεύουν την νέα ηγεσία του κόμματος. Σε σχετική κρούση, μάλιστα, τα νεότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψαν το θέμα στους… γραμματείς του κόμματος, παίρνοντας αποστάσεις από την κεντρική εκπροσώπηση της Κουμουνδούρου.

Επιπλέον, εμφανής αναμένεται και η απουσία από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών της “Ομπρέλας” με έντονη αντιδικτατορική δράση, τα οποία πρωτοστατούσαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκπροσώπηση της Κουμουνδούρου στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, επιλέγοντας να παραστούν μεν, αλλά χωρίς κομματική “σημαία” στις φετινές εκδηλώσεις» έγραφε το πρωί της Πέμπτης το «Πρώτο Θέμα».

Στη φερόμενη διαμάχη της νέας ηγεσίας με τη Νεολαία αναφέρθηκε και το iefimerida, το οποίο έγραψε σχετικά:

«Η φρουρά του νέου προέδρου προσέγγισε τις προηγούμενες ημέρες τη Νεολαία για να πληροφορηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα ο κ. Κασσελάκης να πάρει μέρος στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Τα μέλη της Νεολαίας παρέπεμψαν τους αστυνομικούς στους δύο γραμματείς του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν σκοπεύουν να μπουν στο ίδιο κάδρο με τον νέο πρόεδρο στις τιμητικές εκδηλώσεις (…). Η αρνητική απάντηση των νεολαίων, που βρίσκονται και αυτοί με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, κάνει τώρα τους συνεργάτες του κ. Κασσελάκη να εξετάζουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να φτάσει ο ίδιος στον χώρο του Πολυτεχνείου με ασφάλεια και περιφρούρηση».

Από την πλευρά των δύο γραμματέων του κόμματος σημείωναν, πάντως, «ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τη Νεολαία για τον συντονισμό της οργανωμένης παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στόχος «είναι να μην υπάρξει περιθώριο με ευθύνη κανενός να αμαυρωθούν οι επετειακές εκδηλώσεις», όπως αναφέρθηκε. Πρόκειται για εύλογη θέση, λαμβάνοντας υπόψιν ότι στο παρελθόν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιμετωπίσει αποδοκιμασίες προσερχόμενοι στον χώρο του Πολυτεχνείου το τριήμερο των εκδηλώσεων στη μνήμη της εξέγερσης.

Μικροένταση επικράτησε και το πρωί της Πέμπτης, άλλωστε, όταν στο ΕΜΠ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να καταθέσει στεφάνι.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «ραντεβού» στις 16:00 στα Χαυτεία, «στην προσυγκέντρωση για τη μεγάλη πορεία», δίχως να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες.

Κυβέρνηση: «Δεν πρέπει να δίνεται κομματική απόχρωση» στο Πολυτεχνείο

Ο «θόρυβος» αυτός ήταν αρκετός ώστε το θέμα να τεθεί και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στη διάρκεια του briefing της Πέμπτης, με τον κ. Μαρινάκη να σχολιάζει δηκτικά:

«Τώρα, ως προς τον κύριο Κασσελάκη, καλά κάνει και θα πάει στην πορεία του Πολυτεχνείου, δεν ξέρω εάν θα πάει με το μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ή θα φτιάξει ένα δικό του μπλοκ της Goldman Sachs σε πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, για να έχουμε πλέον και μία νέα συνήθεια».

Καταδίκασε, βέβαια, «απερίφραστα την επίθεση στον κ. Ανδρουλάκη, όπως και κάθε αντίστοιχη επίθεση. Και μάλιστα, ειδικά όταν συμβαίνει σε μια διαδικασία ενός πολιτικού αρχηγού να τιμήσει, με τον τρόπο που αυτός επιλέγει κάθε φορά, την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου».

Τοποθετούμενος γενικότερα για την επέτειο των 50 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο κ. Μαρινάκης τόνισε:

«Το Πολυτεχνείο είναι μία τεράστιας σημασίας ημέρα για όλους εμάς. Ειδικά τους νεότερους οι οποίοι μπορεί να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα, κάποιοι έδωσαν πολύ σημαντικούς αγώνες, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία, χωρίς να είναι τίποτα εύκολο τότε. Ηταν μια ιστορική εξέγερση φοιτητών, δεν χρειάζεται να πούμε εμείς πολλά περισσότερα.

Αύριο είναι μία ιστορική μέρα και πρέπει να τιμούμε τη μνήμη αυτή, όπως είπαμε, με σεβασμό. Δεν θέλω να βάλουμε χαρακτηρισμούς και προθέματα στο τι είναι το Πολυτεχνείο, δεν ανήκει σε κανέναν το Πολυτεχνείο, παρά μόνον σε αυτούς που αγωνίστηκαν και κατ’ επέκταση σε όλους τους Ελληνες. Δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό χώρο, είναι ένας ιστορικός αγώνας για τη Δημοκρατία. Ετσι, τουλάχιστον, τον εκλαμβάνουμε εμείς».