| ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

«Δεν νοείται πυροσβέστης, στρατιώτης, γιατρός, εκπαιδευτικός να μην είναι εμβολιασμένος»

Ολοκληρωμένη πρόταση φέρνει η κυβέρνηση εν αναμονή της γνωμοδότησης της Επιτροπής Βιοηθικής. Το μήνυμα-απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας σε όσους αντιδρούν. Πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τονίζει και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης
Protagon Team

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών μίλησε την Τετάρτη, στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Αφού χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανήγαγε τον εμβολιασμό ως πρώτη εθνική η προτεραιότητα στην χώρα –τονίζοντας ότι και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να σταθούν σε αυτό– ο κ. Τζανάκης επέμεινε ότι πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, καθώς και να υπάρχει διαχείριση των φόβων όσων ακόμα το σκέφτονται και διστάζουν.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καθηγητής πρότεινε «να μπουν στο παιχνίδι» οι οικογενειακοί γιατροί για να βοηθήσουν σε αυτή τη διαχείριση και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για οικεία πρόσωπα και τα άτομα νιώθουν εμπιστοσύνη.

Ο κ. Τζανάκης στάθηκε στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων, ειδικότερα για τον στενό κρατικό πυρήνα, που είναι κρίσιμος για τις υπηρεσίες της χώρας. «Δεν νοείται πυροσβέστης, στρατιώτης, γιατρός, εκπαιδευτικός να μην είναι εμβολιασμένος», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Οσο για την κουβέντα περί προνομίων για τους εμβολιασθέντες, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν προτιμά τον όρο «προνόμια», κάνοντας λόγο για «διαφορετική συμπεριφορά» προς τους εμβολιασμένους με δεδομένο, όπως είπε, ότι δεν κουβαλάνε κίνδυνο για τους υπόλοιπους.

«Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει, επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία, μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, για να προσθέσει σχετικά με τη συζήτηση των προνομίων-διευκολύνσεων: «Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι».

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αμέσως μόλις ανοίξει –εντός του τρέχοντος μηνός– η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τις ηλικίες 18 έως 24.

Οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους θα τεθούν σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, όταν πολλές δραστηριότητες αρχίσουν να μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους.

Για τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης, έχει ήδη ζητηθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιοηθικής, ενώ παράλληλα, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χωρίς να αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα, με επίκληση μάλιστα του Συντάγματος, την απάντηση έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μία παρέμβαση που έχει ιδιαίτερη αξία λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς της, ως πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Το Σύνταγμα», διεμήνυσε η κυρία Σακελλαροπούλου, «κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Αρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος». «Επομένως», συμπλήρωσε για τις φωνές κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, «είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους».

.