Στην επονομαζόμενη «Περιφέρεια Εξωτερικού» ψήφισαν φέτος τον Ιούνιο μόλις 17.365 απόδημοι Ελληνες. Τα αποτελέσματα έφεραν στην πρώτη θέση τη ΝΔ με 43,63%, δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 16,61%, στην τρίτη θέση το ΜέΡα25 (που έμεινε εκτός Βουλής) με 12,01% , τέταρτο το ΚΚΕ με 11,92% και πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 6,91%. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 0,94% ήρθε μόλις δέκατη, όταν συνολικά ήταν πέμπτη με 4,5%.
Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη νέα Βουλή θα αφορά την άρση όλων των περιορισμών ώστε οι Ελληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές: σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές.
«Οπως γνωρίζετε, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό βάσει του Συντάγματος χρειάζονται 200 βουλευτές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία, διότι θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους», σχολίασε στις 13 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης.
Μπορούν όμως να συμπληρωθούν 200 ψήφοι; Θεωρητικώς, ναι. Το σχετικό νομοσχέδιο που αφαιρεί τους συμβιβαστικούς περιορισμούς (διαμονή τουλάχιστον δύο ετών στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα) αναρτήθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Προβλέπει ότι το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής του.
Το Μαξίμου στηρίζεται στο κεκτημένο του 2021, όταν το ίδιο ακριβώς ζήτημα τέθηκε ως σχέδιο νόμου σε ψηφοφορία και συγκέντρωσε 190 ψήφους από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση. Με βάση τη σύνθεση της νέας Βουλής η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων φτάνει πλέον τους 202 βουλευτές. Θεωρητικώς, λοιπόν, γίνεται. Πρακτικά όμως δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται αυτός ο αριθμός.
Κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες παρατηρούν ότι ο κ. Βελόπουλος, βλέποντας πιθανόν τα ποσοστά που έλαβε από τους απόδημους Ελληνες (σε απόλυτους αριθμούς μόλις 163 ψήφους), προβάλλει διάφορες δικαιολογίες και αναζητεί πρόσχημα για να μην ψηφίσει τη ρύθμιση. Με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού την Πέμπτη, 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (εδώ) όπου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα Ελληνοτουρκικά ο κ. Βελόπουλος και το κόμμα του μίλησαν αμέσως για «παράνομη κυβέρνηση Μητσοτάκη» και για «εθνική προδοσία».
⇒Διαβάστε: «Οι “όρθιοι Ελληνες” και ο Μητσοτάκης»
Την Κυριακή η Ελληνική λύση τόνισε: «Για λόγους αρχής, πιστεύουμε ότι μία παράνομη κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί και φυσικά η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, αφού κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε συνένοχη στην παρανομία». Επομένως αυτό αφορά και την ψήφο των αποδήμων.
Στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν ατύπως -αλλά με νόημα- το Σαββατοκύριακο ότι η… «καθαρή στάση» κατά οποιουδήποτε νομοσχεδίου από πλευράς Βελόπουλου «μπορεί να βγάλει από τη δύσκολη θέση και το ΠΑΣΟΚ». Οι βολές αυτές, από τα ίδια στελέχη, συνδυάζονται με το γεγονός ότι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των αποδήμων (6,91%) ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με το γενικό ποσοστό του κόμματος που έφτασε 11,84%.
Το ρεπορτάζ λέει πως, παρότι το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει υπέρ πριν από δύο χρόνια και αρχικά είχε φανεί ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, τις τελευταίες ημέρες, αφού ζήτησε ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, έδειχνε να θέτει όρους και να το ξανασκέφτεται.
Οι κακές γλώσσες έλεγαν πως μετά την «ανυποχώρητη» στάση του κ. Βελόπουλου ίσως να παρουσιάζεται μια ευκαιρία ώστε η Χαριλάου Τρικούπη να στηρίξει ενθουσιωδώς και ταυτόχρονα εκ του ασφαλούς τη ρύθμιση για τους αποδήμους, ξεπερνώντας τις όποιες -επιμέρους- επιφυλάξεις αφού γνωρίζει ότι δεν θα συγκεντρώσει τις αναγκαίες 200 ψήφους…