Καμία αλλαγή στον εκκλησιασμό των μαθητών | INTIMENEWS
Επικαιρότητα

Δεν καταργείται ο εκκλησιασμός των μαθητών

Το υπουργείο Παιδείας αποδίδει σε «δημοσιογραφική αγυρτεία» τις σχετικές πληροφορίες - Ωστόσο το ΣτΕ εκτιμά ότι ο νόμος επιτρέπει την κατάργησή του
Protagon Team

Δεν καταργείται ο εκκλησιασμός των μαθητών του Δημοτικού διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας ενώ υπογραμμίζει την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της κλήρωσης για την ανάδειξη σημαιοφόρου.«Η δημοσιογραφική αγυρτεία συνεχίζεται από τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας όπως ήταν φυσικό, με καθοδηγητή  τον ιστότοπο -αυτή τη φορά- του συνώνυμου του κιτρινισμού. Το ΣτΕ, όπως ομολογούν πια όλα τα ΜΜΕ, ενέκρινε τη διάταξη για την κλήρωση του σημαιοφόρου. Αφού συντήρησαν για λίγες μέρες το ένα ψέμα σήμερα αρχίζει νέο σίριαλ με νέο ψέμα περί δήθεν κατάργησης του εκκλησιασμού εκ μέρους του Υπουργείου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο οι σύμβουλοι του ΣτΕ επισημαίνουν ότι όπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη «επιτρέπει την χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού».

Αναλυτικότερα, στο άρθρο 3 και πάλι αλλά στην παράγραφο 7 αυτή τη φορά, το διάταγμα Γαβρόγλου αναφέρει: «Εκκλησιασμός πραγματοποιείται κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων».

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απαντούν στον υπουργό Παιδείας:  «Η ρύθμιση του άρθρου 3 παρ. 7 σύμφωνα με την οποία εκκλησιασμός πραγματοποιείται κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, είναι ατελής, δεδομένου ότι δεν προσδιορίζονται οι ημέρες ή τα γεγονότα επ΄ ευκαιρία των οποίων είναι ενδεδειγμένο ή δυνατό να πραγματοποιείται εκκλησιασμός».

Και υπογραμμίζουν οι δικαστές: «Η έλλειψη σχετικής πρόβλεψης και εν γένει απουσία καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων για τη λήψη της απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων, καθιστά αόριστη την ρύθμιση, διότι επιτρέπει είτε χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού είτε, αντιθέτως, την πραγματοποίηση εκκλησιασμού καθ΄ υπέρβαση του εκπαιδευτικώς προσήκοντος μέτρου. Επομένως, η ρύθμιση αυτή πρέπει να συμπληρωθεί, ώστε να καταστεί ορισμένη».

Κατά τα λοιπά, οι σύμβουλοι του ΣτΕ δεν εντοπίζουν προβλήματα στις αποφάσεις για τη σημαία (κατάργηση του τελετουργικού), ούτε στην επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση. Επισημαίνουν ότι υπάρχει θέμα με την ιδιαίτερη μεταχείριση προς τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση,  υπάρχει θέμα συνταγματικότητας της σχετικής παραγράφου καθώς στο διάταγμα ο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή ή όχι των ετεροδόξων και αλλοθρήσκων στους ελληνικούς θρησκευτικούς εορτασμούς.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει το ΣτΕ  για  την εν λόγω θρησκευτική εορτή: «Τίθεται ως διαδικαστική προϋπόθεση για τον εορτασμό, ειδικώς αυτής της εορτής και όχι των λοιπών, η λήψη προηγούμενης απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων, που θα καθορίζει το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων, χωρίς να επεξηγείται ο λόγος που δικαιολογεί τη θέσπιση της προϋπόθεσης αυτής, δεδομένου ότι δεν τίθεται ανάλογη προϋπόθεση για τις άλλες εορτές που αναφέρονται στη ίδια ακριβώς παράγραφο (εορτασμών εθνικών εορτών της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, 17ης Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση).