H επαμφοτερίζουσα στάση της Ευρώπης ως προς το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό συνεχίζεται, μολονότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δοκιμάζονται στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου από τους χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που κατευθύνει προς τα εκεί το καθεστώς Ερντογάν.
Οπως παρατήρησε σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsce Welle, η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει τον Ταγίπ Ερντογάν για το άνοιγμα των συνόρων προς την ΕΕ. Τόσο η καγκελαρία όσο και το υπουργείο Εξωτερικών «αναμένουν» πως θα τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο Προσφυγικό, αποφεύγοντας να αναγνωρίσουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οπως είπαν εκπρόσωποι της Ανγκελα Μέρκελ και του υπουργείου Εξωτερικών στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ανέφερε η DW.
Μάλιστα επισημάνθηκε και η στάση του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, ο οποίος δήλωσε στη FAZ πως η Γερμάνια αλλά και η ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν σκληρά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων έχει μεν «προς τα έξω την μορφή μιας απειλής», επί της ουσίας πρόκειται όμως για μια «κραυγή βοήθειας» προς την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Ερντογάν απέτυχε σύμφωνα με τον Ρέντκεν στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία. Με το άνοιγμα των συνόρων ζητά τώρα την βοήθεια των Ευρωπαίων.
Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, τα κράτη της Δύσης να παρακινήσουν τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μια λύση στη Συρία – ακόμη και με την απειλή επιβολής νέων κυρώσεων.
Δομές υποδοχής προσφύγων ανατολικά του Εβρου
Μια εντελώς διαφορετική στάση τηρούν οι γερμανοί Φιλελεύθεροι. Η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει άμεσα κάθε χρηματική βοήθεια προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες ζήτησε η γενική γραμματέας του κόμματος Λίντα Τόιτενμπεργκ. Και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ Στέφαν Τομέ καλεί τη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα. Οπως ενδεικτικά δήλωσε ο Τομέ: «Η ΕΕ και προπαντός η Γερμανία θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να βοηθήσουν, προκειμένου να περιοριστεί η μαζική παράτυπη διέλευση των συνόρων».
Από την πλευρά της η πρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε στη Welt ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι η κατάσταση δεν μας αφορά» και πρότεινε να στηθούν άμεσα δομές υποδοχής των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή στην ανατολική Θράκη.
Ο πρόεδρος της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Αλεξάντερ Γκάουλαντ είπε ότι «οι κυνικές μανούβρες εκβιασμού του τούρκου προέδρου επιβεβαιώνουν όλες τις προειδοποιήσεις μας, το τουρκικό ντιλ της καγκελαρίου δεν είναι μόνο νεκρό, αλλά από την αρχή συνδέθηκε με μοιραία πολιτικά λάθη».
Σε μια άλλη εξέλιξη πάντως, την αμέριστη συμπαράστασή της στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, εξέφρασε η Κροατία, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το υπ. Εξωτερικών της Κροατίας εστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία με ανάρτησή του στο Twitter, στο οποίο αναφέρεται:
«Η προεδρία της Κροατίας στην ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που πασχίζουν να προστατεύσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατυπώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».