«Τι θα γίνει με το ΚΠΙΣΝ όταν περάσει στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου;». Το ερώτημα που απασχολούσε αρκετούς από τους 120.000 πολίτες που βρέθηκαν μέσα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 23 ως τις 26 Ιουνίου, επανήλθε στη συνάντηση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου. Κυρίως από τους Οργανισμούς που θα στεγαστούν μέσα σε αυτό.
Η προίκα που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας
Το εξέφρασε ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης, ως αποδέκτης της ερώτησης, της διάχυτης ανησυχίας όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εστίασε ιδιαιτέρως στο πρόβλημα της πρόσβασης με τα μέσα μεταφοράς στο ΚΠΙΣΝ, καθώς όποιος δεν έχει αυτοκίνητο είναι δύσκολο να προσεγγίσει τον χώρο, όπως τόνισε. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει σωστή σήμανση για το πώς φτάνει κανείς στο Κέντρο. Ηταν όμως ο κ. Ζουμπουλάκης αυτός που έκανε την μεγάλη ευχάριστη έκπληξη, λέγοντας πως όπως ενημερώθηκε από τον Γιάννη Παντή, με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη θα λάβει οκτώ εκατομμύρια ευρώ για τη μεταστέγασή της. «Είναι ένα ποσό που διστάζω και να το πιστέψω, είναι πολύ γενναίο» είπε και πρόσθεσε γελώντας «να μη το ματιάσω».
Ο κ. Ζουμπουλάκης πρόσθεσε πως εκδηλώσεις σαν και αυτές του προγράμματος «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο» ορθώς έχουν μαζικό χαρακτήρα, όμως πρέπει να υπάρχουν και εκδηλώσεις υψηλής πνευματικής απαιτητικότητας.
Το μετέωρο βήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Με τις παραστάσεις της Εναλλακτικής Σκηνής με έργα Γιάννη Χρήστου να αποτελούν μια από τις κορυφαίες στιγμές του τετραημέρου στο Κέντρο, η ορμή της Λυρικής φαίνεται πως σκοντάφτει στα… χρήματα. Στην παρέμβασή τους κατά τη συνάντηση ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μύρων Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος του ΔΣ Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος τόνισαν πως υπάρχει διαφορά μεταξύ της επιχορήγησης του Οργανισμού και των αναγκών που δημιουργούνται με τη μεταστέγαση.
Το business plan που έβγαλε η Λυρική για τα επόμενο χρόνια προβλέπει πως απαιτούνται 14,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μέσα σε αυτό το ποσό συνυπολογίζεται το λειτουργικό κόστος για το ΚΠΙΣΝ που σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η Λυρική μέχρι πρόσφατα ανέρχεται στα 3,7 εκατομμύρια ερυώ. Όμως, σε νεότερη επικοινωνία που είχε η ΚΠΙΣΝ ΑΕ με τη Λυρική, ενημέρωσε πως το ποσό αυξάνεται από 3,7 εκατομμύρια σε 5,6 εκατομμύρια το 2017 και 6,2 εκατομμύρια ευρώ για το 2018.
Oμως, η επιχορήγηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2016 ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ (δύο εκατομμύρια λιγότερα απ’ ότι έπαιρνε το 2014, όταν είχε κατορθώσει να μηδενίσει τα χρέη της). Τώρα το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε -κατά τη διάρκεια της συνάντησης- ότι θα αυξηθεί η επιχορήγηση κατά δυόμιση εκατομμύρια στα 12,5 εκατομμύρια.
Κάνοντας λοιπόν το άθροισμα βλέπουμε ότι λείπουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια για το 2017 και λίγα περισσότερα για το 2018. Στη συνάντηση της Δευτέρας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών φάνηκε διστακτική σημειώνοντας ότι η αύξηση της επιχορήγησης κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ είναι ήδη σημαντική. Πώς θα λειτουργήσει λοιπόν η Εθνική Λυρική Σκηνή από το 2017 με δεδομένο το χάσμα που υπάρχει; Υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν οι δαπάνες κατά τέσσερα εκατομμύρια; Και πώς μπορεί να συμβεί αυτό χωρίς να γίνουν απολύσεις και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της λειτουργίας της στο ΚΠΙΣΝ;
Για το 2016 το ένα τρίτο του λειτουργικού κόστους θα καλυφθεί από το υπουργείο Οικονομικών. «Ευελπιστούμε πως το λειτουργικό κόστος θα καλυφθεί και το 2017 από το υπουργείο, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε» τόνισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Λυρικής. Επίσης σημείωσε πως ακόμα δεν έχει γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών στη Λυρική.
Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση που όπως ανακοινώθηκε θα έχει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πάντως προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις το γεγονός πως από το υπουργείο Πολιτισμού δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος.
Το ΚΠΙΣΝ ανοίγει ξανά για το κοινό
Την ίδια ώρα στο Ιδρυμα προχωρούν στα επόμενα βήματα. Οπως ανακοίνωσε ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Ελλάδα Γιάννης Ζερβάκης, πρόθεση του ιδρύματος είναι να ανοίξει το Πάρκο και τα κτίρια για το κοινό από τα μέσα Αυγούστου, οπότε το Κέντρο θα παραδοθεί από την κοινοπραξία στην ΑΕ που θα το διαχειρίζεται. Θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την παράδοση του στο ελληνικό δημόσιο –η μοναδική μετοχή θα περάσει στο υπουργείο Οικονομικών- περίπου στα τέλη του 2016.
Μέχρι τον Αύγουστο, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την Αγορά, την έκθεση του Παναγιώτη Τέτση (ως τις 31 Ιουλίου), τον χώρο όπου βρίσκεται το κύπελλο του Σπύρου Λούη, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και βέβαια το Κέντρο Επισκεπτών. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος τόνισε πως αμέσως μετά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο ελληνικό Δημόσιο θα παραιτηθούν όλα τα μέλη του ΔΣ της ΑΕ. Πρόσθεσε πως ως τώρα έχουν γίνει περίπου οκτώ με δέκα προσλήψεις στην ΑΕ και θα χρειαστεί να γίνουν άλλες δώδεκα περίπου για να μπει σε κατάσταση βασικής λειτουργίας.
Οι αριθμοί της «Μεταμόρφωσης»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έγινε και απολογισμός του προγράμματος εκδηλώσεων που διεξήχθησαν από τις 23 ως τις 26 Ιουνίου. Οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 115.000, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι δρομείς του νυχτερινού αγώνα δρόμου, έφτασαν στις 120.000 επισκέψεις.
Στο διήμερο των ξεναγήσεων στα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης έγιναν 162 ξεναγήσεις σε 4.500 επισκέπτες, ενώ στην έκθεση του Παναγιώτη Τέτση πήγαν 22.000 άτομα. Σημειώνεται ότι το 15% συνολικά των επισκεπτών ήταν παιδιά.
Eπίσης, 41.000 άτομα έγιναν Φίλοι του ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο της δωρεάς περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ που έκανε το Ιδρυμα Νιάρχος προς την ΑΕ. Η εγγραφή θα συνεχιστεί από τη στιγμή που θα περάσει το Κέντρο στο ελληνικό Δημόσιο αλλά με κανονική πληρωμή πλέον.