Ενας αφγανός έφηβος αναχωρεί από το καταφύγιο ανηλίκων με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο | REUTERS/Pascal Rossignol
Επικαιρότητα

Τα παιδιά του Καλαί είναι τα άγνωστα θύματα της «ζούγκλας»

Η διάλυση της «ζούγκλας του Καλαί» είχε τις παράπλευρες απώλειες: 1.500 παιδιά ασυνόδευτα που δεν έχουν πού να κοιμηθούν...
Protagon Team

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, αφού ολοκληρώθηκε η εκκένωση της «ζούγκλας» του Καλαί, κατά τις ανακοινώσεις των γαλλικών Αρχών, άρχισαν σήμερα, Πέμπτη, οι εργασίες διάλυσης του σχεδόν έρημου δυτικού τομέα του καταυλισμού. Ενας μεγάλος εκσκαφέας συνοδευόμενος από φορτηγά έχει ήδη αρχίσει την κατεδάφιση των παραπηγμάτων που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.

Ωστόσο ανταποκριτές του BBC μεταδίδουν πως εκατοντάδες μετανάστες παραμένουν στο εσωτερικό της «ζούγκλας», παρόλο που οι γάλλοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι έχει εκκενωθεί. Η χαοτική κατάσταση που επικρατεί, δυσκολεύει και την ακριβή καταγραφή των ανηλίκων που βρίσκονται εντός ή πέριξ του καταυλισμού. Η οργάνωση Save the Children δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη», καθώς την ώρα που άρχισε η εκκένωση του Καλαί, τουλάχιστον 100 παιδιά βρίσκονταν σε ουρές, σε διαδικασία καταγραφής. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που βρίσκονταν στην περιοχή ζήτησαν να καθυστερήσει η διαδικασία, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρίσκονται εκείνα τα παιδιά.

Τα κοντέινερ που είχαν στηθεί κοντά στον καταυλισμό, σε μια πρόχειρα στημένη κατασκήνωση, γρήγορα γέμισαν και έτσι δεκάδες ανήλικοι δεν μπόρεσαν να βρουν μέρος να κοιμηθούν τη νύχτα της Τετάρτης. Σύμφωνα με την οργάνωση Help Refugees, περίπου 200 ασυνόδευτα παιδιά απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό και στάλθηκαν πίσω πριν σβηστούν ολοκληρωτικά οι φωτιές, ενώ αρκετά από αυτά αγνοούνται.

Deeply upset to update everyone, approx 100 children are currently sleeping outside the Container Camp. Disgraceful. #safepassage #DubsNow

Facebook/HelpRefugeesUK

«Είναι φοβερό για τα παιδιά να βλέπουν να φτάνουν εκσκαφείς στο μέρος όπου ζούσαν επί εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες», δήλωσε η Κάρολιν Μάιλς, γενική διευθύντρια της ΜΚΟ.

Facebook/HelpRefugeesUK

Η Μάιλς, τονίζοντας ότι η Βρετανία και η Γαλλία προσδίδουν αυξημένη προσοχή στην τύχη των ασυνόδευτων ανηλίκων, ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, ιδίως για τα παιδιά που δεν θα γίνουν δεκτά στη Βρετανία.

Τα συνεργεία κατεδάφισης συνεχίζουν να διώχνουν από το σημείο τις σκηνές και τα καταφύγια, αφού κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις φωτιές που έβαζαν οι πρόσφυγες φεύγοντας, ακολουθώντας την παράδοσή τους, ενώ ο  νομάρχης της περιοχής Φαμπιένε Μπούτσιο, δήλωσε πως η «αποστολή εξετελέσθη».

Facebook/HelpRefugeesUK

Από την πλευρά του, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές ήταν υπεύθυνες για «όλα τα παιδιά στο Καλαί κατά την λειτουργία εκκαθάρισης – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που πιθανώς, μετά από αξιολόγηση, θα μεταφέρονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο».