Καθώς η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία κλείνει έναν χρόνο συγκρούσεων, πληθαίνουν οι φωνές για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρώην αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, ήταν αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας την περίοδο που προηγήθηκε της εισβολής. Τώρα αποκαλύπτει στο BBC ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει διαπραγματευτικές προθέσεις, καθώς μια μορφή προσάρτησης της Ουκρανίας στη Ρωσία αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα για εκείνον.
Ο Σάλιβαν είχε δεκάδες συζητήσεις με τον Πούτιν και τους αξιωματούχους του από τα τέλη του 2021 έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία. Ισχυρίζεται ότι όλες αυτές οι συζητήσεις ήταν προσχηματικές από την πλευρά των Ρώσων, καθώς «δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης».
«Απαιτούσαν εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία, αλλά απέφευγαν να μιλήσουν εποικοδομητικά για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ποτέ δεν ξεπέρασαν τις πάγιες θέσεις τους… ήταν μια παρωδία διαπραγμάτευσης» λέει. Σε ερώτηση του BBC σχετικά με τη χρησιμότητα συνέχισης του διαλόγου με τη Ρωσία, ο Σάλιβαν απαντά ότι ο Πούτιν «δεν ενδιαφερόταν για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πριν την έναρξη του πολέμου και δεν ενδιαφέρεται ούτε σήμερα».
Οι Αμερικανοί δείχνουν αποφασισμένοι να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και σε ομιλία του την Τρίτη ο ρώσος πρόεδρος απέδωσε στην Δύση προθέσεις «στρατηγικής ήττας» της Μόσχας, ισχυριζόμενος ότι η Ουκρανία είναι απλώς το πρόσχημα που χρησιμοποιείται για την καταστροφή της Ρωσίας.
Ο στόχος του Πούτιν είναι η υποδούλωση των Ουκρανών, πιστεύει ο Σάλιβαν. Θεωρεί ότι η εισβολή είναι η πρώτη φάση της ενοποίησης των λαών που χωρίστηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Το όραμα του ρώσου προέδρου είναι η επανασύνδεση των πρώην σοβιετικών «δημοκρατιών» υπό το ρωσικό λάβαρο – και είναι ένα όραμα με υπαρξιακές διαστάσεις.
«Δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί όσο μια αυτόνομη κυβέρνηση εξακολουθεί να υπάρχει στο Κίεβο – ειδικά αυτή του Ζελένσκι» εξηγεί. Οπότε, το ερώτημα παραμένει: Τι πρέπει να γίνει ώστε να σταματήσει ο πόλεμος; Ο Σάλιβαν είναι ξεκάθαρος: «Πρέπει να πειστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα νίκης. Δεν γνωρίζω πόσες περαιτέρω απώλειες θα χρειαστεί να δει ώστε να πειστεί πως δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά πιστεύω ότι δεν αρκούν οι ήδη αυξανόμενες απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων στο μέτωπο».
Ο Σάλιβαν λέει ότι ο ρώσος πρόεδρος έχει «ένα όραμα για αυτό που θέλει να πετύχει, το οποίο δεν θα εγκαταλείψει εύκολα». Ούτε οι Ουκρανοί, όμως, θα παραδώσουν την υπεράσπιση της χώρας τους, διαβεβαιώνει ο διπλωμάτης. Η μεγαλύτερη στρατηγική αποτυχία του Πούτιν ήταν η αποξένωση ενός σλαβικού λαού 44 εκατ. ανθρώπων, συμπληρώνει.
«Ο ουκρανικός λαός δεν πρόκειται να συγχωρήσει και να ξεχάσει» λέει. «Ακόμα και αν ο πρόεδρος Ζελένσκι ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο, να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, αν ήθελε δηλαδή να παραδοθεί, ο ουκρανικός λαός δεν θα του το επέτρεπε». Με μια τέτοια στρατιωτική, πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες για έναν μακρύ πόλεμο, καταλήγει.
Στην αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Κίεβο στις αρχές της εβδομάδας, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στην Ουκρανία έως την επιτυχή ολοκλήρωση του πολέμου, αλλά ο Σάλιβαν δεν πιστεύει ότι η σύρραξη δεν θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. «Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω» συμπληρώνει. «Αλλά [ο Πούτιν] δεν σκοπεύει να εκτροχιαστεί. Οι στόχοι αυτής της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” θα επιτευχθούν. Το επαναλαμβάνει αδιάκοπα».