Επικαιρότητα

Ζελένσκι: Δεν επιμένει για το ΝΑΤΟ, ανοικτός σε διάλογο για Ντονμπάς

«Οσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση» είπε στο αμερικανικό δίκτυο ABC
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC έκανε άλλο ένα άνοιγμα προς τη Μόσχα, δηλώνοντας έτοιμος για συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, λίγες ημέρες πριν να εξαπολύσει τον πόλεμο, στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Οσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε στη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ). «Η Συμμαχία φοβάται ό,τι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Οπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Οταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο».

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία, μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.

«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη και θέλουν να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».

«Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.

Επιπλέον είπε ότι η λεγόμενη «αποναζιστικοποίηση» του ουκρανικού λαού, υπό την κάλυψη της οποίας ο Πούτιν άρχισε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, είναι καθαρός ναζισμός. «Είναι μια εξόντωση του ουκρανικού έθνους. Αυτό συνέβη την δεκαετία του 1940 στην Γερμανία. “Αποναζιστικοποίησαν” τους Εβραίους. Οι Ρώσοι κάνουν το ίδιο τώρα.

» Είμαι σοκαρισμένος. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι στο σημερινό κόσμο μπορούν να γίνουν τέτοια πράγματα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η αποναζιστικοποίηση στην ιστορία άρχισε πολλές φορές και τελείωνε πολύ άσχημα. «Για μερικές χώρες τελείωνε με τέτοιο τρόπο, που οι χώρες αυτές τρόμαξαν με το τι έκαναν. Άλλες χώρες άρχιζαν να ‘εκκαθαρίζουν’ τον κόσμο από το ένα ή το άλλο έθνος , ενώ άλλες λυπόντουσαν που δεν είχαν παρέμβει για να υπερασπιστούν άλλα έθνη».

Ο ουκρανός πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι στον σημερινό κόσμο, που κατοικείται από διάφορα έθνη, υπάρχει παρόλα αυτά ένα έθνος που είναι «το έθνος των ανθρώπων».

Επανειλημμένα ο ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι «οι Ουκρανοί δεν θα συγχωρήσουν τους ρώσους κατακτητές για τα εκατοντάδες θύματα», ενώ είχε πει ότι στην ουκρανική μας σημαία «δεν υπάρχει αίμα, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν μαύρα στίγματα, δεν υπάρχει και ποτέ δεν θα υπάρξει καμία σβάστικα».