Ακούγοντας 30.000 θεατές να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του, ο Χρήστος Μουζακίτης «έσκασε» ένα χαμόγελο που μαρτυρούσε χαρά, αμηχανία, αλλά και έκπληξη. Δεν μπορούσε να το πιστέψει, ότι ανήλικος ακόμη, σε μια ομάδα γεμάτη πανάκριβους παίκτες, έπαιζε σε αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ. Βασικός, μάλιστα. «Είναι μια από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου», δήλωσε μπροστά στην κάμερα της Cosmote TV μετά τον θρίαμβο (3-0) του Ολυμπιακού επί της Μπράγκα.
Η δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα. Την περασμένη Κυριακή (29/9) είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στη Σούπερ Λιγκ, στο ματς με τον Ατρόμητο, σε ηλικία 17 ετών, 9 μηνών και 4 ημερών. Σε άλλες χώρες δεν θα ήταν «είδηση», αλλά στην Ελλάδα, είναι. Στα μέρη μας, παίκτες που έχουν περάσει τα 20 θεωρούνται, ακόμη, ταλέντα. Και όσο πιο μεγάλος είναι ο σύλλογος, πιο απαιτητικός, τόσο λιγότερες οι ευκαιρίες που δίνει στους μικρούς. Ενα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι ξένοι προπονητές οι οποίοι έρχονται να εργαστούν εδώ, είναι ότι οι οπαδοί δεν συγχωρούν όποιον θυσιάζει το αποτέλεσμα στο βωμό της εξέλιξης των «μικρών».
Ευτυχώς για τους νεαρούς, πού και πού πέφτουν στα χέρια προπονητών που έχουν μάθει το ποδόσφαιρο αλλιώς. Αν και ο Ολυμπιακός προερχόταν από ήττα -και μια δεύτερη στη σειρά θα προκαλούσε αναταράξεις-, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ εμπιστεύθηκε τον χαρισματικό τινέιτζερ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. «Ηταν η μέρα που περίμενα από 9 ετών παιδί», είπε εκείνος, και άρπαξε την ευκαιρία «από τα μαλλιά», επιβεβαιώνοντας αυτό που εδώ και δεκαετίες πιστεύουν στην Ευρώπη και τη Νότιο Αμερική: ότι οι εξαιρετικοί παίκτες δεν έχουν ηλικία. Πέντε 24ωρα μετά, τον έβαλε να παίξει σε ακόμη δυσκολότερη πίστα, και ο «Μούζα» ήταν ακόμη καλύτερος – από τους κορυφαίους του γηπέδου.
Εδώ και μια εβδομάδα, η ποδοσφαιρική Ελλάδα μιλάει για τον 17χρονο που δείχνει μικρότερος, αλλά παίζει σαν πολύ μεγαλύτερος. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και ωριμότητα έμπειρου παίκτη. «Τέτοιοι παίκτες δεν βγαίνουν συχνά», είπε μετά το ματς ο 63χρονος βάσκος τεχνικός. «Οταν έχεις φάτσα καλού παιδιού, δεν σημαίνει ότι είσαι και αδύναμος. Εχει αυτή τη συμπαθητική φυσιογνωμία, αλλά είναι και δυνατός».
Ο «Μούζα» είναι ένας αρτίστας της μπάλας. Το γνωρίζαμε από την περασμένη σεζόν, που πρωταγωνίστησε στην απίθανη πορεία της Κ19 του Ολυμπιακού προς την κατάκτηση του τροπαίου του UEFA Youth League με 6 γκολ σε 8 παιχνίδια – αν και κεντρικός μέσος, ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών. Αυτό που μάθαμε τώρα, είναι ότι μπορεί να παίζει το ίδιο καλά και με τους μεγάλους.
Οταν μιλάμε για τέτοιες ηλικίες, αυτό είναι το μεγάλο «στοίχημα». Η εξέλιξη. Η ομαλή προσαρμογή στο ανώτερο επίπεδο. Οι Λατινοαμερικάνοι ρίχνουν τα 17χρονα ή 18χρονα ταλέντα τους κατευθείαν στα βαθιά. Αλλά στις ανδρικές τους ομάδες αγωνίζονται, κυρίως, πιτσιρικάδες ή βετεράνοι. Οι πιο αξιόλογοι ποδοσφαιριστές των ενδιάμεσων ηλικιών παίζουν στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι έχουν τον δικό τους τρόπο, που είναι επιστήμη ολόκληρη.
Το «τάιμινγκ» παίζει σπουδαίο ρόλο. Αν βιαστείς, ο παίκτης «καίγεται». Αυτό που συνέβη κάποτε με τον Σωτήρη Νίνη, που ήταν 16 ετών και 9 μηνών όταν έκανε το ντεμπούτο του στον Παναθηναϊκό, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Αν το καθυστερήσεις πολύ, ο παίκτης απογοητεύεται. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει στην ομάδα το κατάλληλο περιβάλλον. Να νιώθει τον ανταγωνισμό, αλλά να μη φορτωθεί με ευθύνες που δεν μπορεί να σηκώσει. Να έχει ελευθερία πρωτοβουλιών, αλλά να μάθει να παίζει ομαδικά. Να ενθαρρύνεται, χωρίς να… πάρουν τα μυαλά του αέρα. Το ότι οι οπαδοί και τα media βλέπουν στο πρόσωπο του Μουζακίτη… τον νέο Γιαμάλ, είναι ανησυχητικό.
Γνώρισε το ποδόσφαιρο φορώντας τα γάντια του τερματοφύλακα. Αν οι γονείς του, Διονύσης και η Βαρβάρα Μουζακίτη, δεν είχαν απαιτήσει να αλλάξει θέση όταν κινδύνευσε να χάσει το μάτι του από τις τάπες ενός άλλου παιδιού, ίσως το ταλέντο του να μην είχε λάμψει ποτέ. Εντάχθηκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού τα Χριστούγεννα του 2015 και έπαιξε στην Κ19 πριν κλείσει τα 15. Ηταν 6 Δεκεμβρίου 2021. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια αγωνίστηκε σε τέσσερις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες (Κ17, Κ19, δεύτερη ομάδα και πρώτη ομάδα). Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στα 15 – έγινε ο νεαρότερος επαγγελματίας στα χρονικά του συλλόγου. Και το δεύτερο, έως το 2026, πέρυσι το καλοκαίρι.
Πιο σπουδαίο και από τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού, το βράδυ της Πέμπτης στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ήταν να βλέπεις και να ακούς ένα ολόκληρο γήπεδο να αποθεώνει ένα παλικάρι που ακόμη δεν έχει κλείσει τα 18. Ο Μουζακίτης ζει το όνειρό του. Και το ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχει ανάγκη από έλληνες πρωταγωνιστές, χαίρεται με τη χαρά του.