Η Εύα Καϊλή στα έδρανα της Ευρωβουλής, την εποχή που ήταν μια δημοφιλής και ανερχόμενη ευρωβουλευτής | © European Union
Επικαιρότητα

Δεν είναι μόνο το Qatargate: Νέο πρόβλημα για την Εύα Καϊλή

Η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέρεται να είναι υπό έρευνα για τρία άλλα αδικήματα που αφορούν μια δυστυχώς «κοινή πρακτική»: να εισπράττουν οι ευρωβουλευτές μέρος των απολαβών των συνεργατών τους... Διαψεύδει το δημοσίευμα ο δικηγόρος της και κάνει λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση
Protagon Team

H εμπλοκή στο Qatargate, το σκάνδαλο που συντάραξε την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς αξιωματούχοι της εμφανίζονται να έχουν πάρει χρήματα για να προωθήσουν τα συμφέροντα του Κατάρ, δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Εύας Καϊλή –είναι προφανώς το σοβαρότερο, καθώς ήδη πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή και τώρα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με «βραχιολάκι», αλλά δεν είναι το μόνο. Το Politico έκανε πρώτο θέμα του το πρωί της Τρίτης ότι υπάρχουν έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι η καθαιρεθείσα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για ποσά που φέρεται να εισέπραξε η ίδια, ενώ αφορούσαν τους μισθούς που λαμβάνουν από την ΕΕ οι συνεργάτες που δικαιούται να έχει.

Ουσιαστικά, το Politico ρίχνει φως σε μια πρακτική που φαίνεται ότι είναι δυστυχώς αρκετά κοινή μεταξύ των ευρωβουλευτών –όχι μόνο των προερχόμενων από την Ελλάδα, αν και η Μαρία Σπυράκη της ΝΔ επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας από το γραφείο του ευρωπαίου εισαγγελέα περίπου για το ίδιο θέμα, τις απολαβές των συνεργατών της.

Η διαφορά είναι ότι η κυρία Καϊλή εμφανίζεται να έχει πάρει η ίδια μέρος των μισθών τεσσάρων πρώην συνεργατών της στην Ευρωβουλή για ένα μεγάλο διάστημα τουλάχιστον έξι ετών, από το 2014 έως το 2020 –συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη πλέον ευρωβουλευτής ερευνάται για τρία πιθανά αδικήματα: αν παραπλάνησε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη δραστηριότητα των συνεργατών της, αν πήρε μέρος των αποζημιώσεων που αυτοί έλαβαν για επαγγελματικά ταξίδια που η ίδια κανόνισε και αν λάμβανε μέρος των μισθών τους. Αυτά τα τρία σημεία καταδεικνύονται σε έγγραφο που έστειλε το γραφείο του Ευρωπαίου Εισαγγελέα (EPPO) στην πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα –το έγγραφο περιήλθε σε γνώση του Politico.

Κατά το Politico, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κυρία Καϊλή οφείλει «περίπου 100.000 ευρώ», τόσα είναι τα λεφτά που αποκόμισε με αυτήν την πρακτική. Στην επιστολή της εισαγγελέως Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι προς τη Ρομπέρτα Μέτσολα, τονίζεται ότι η κυρία Καϊλή ερευνάται με την υποψία ότι ελάμβανε μέρος των μισθών που αφορούσαν τους συνεργάτες που δικαιούται να έχει, όπως ελάμβανε και μέρος των εξόδων που τους δικαιολογούνταν για επαγγελματικά ταξίδια.

Οπως συμπεραίνεται από το ίδιο ρεπορτάζ, η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη είναι συγκριτικά ήσσονος σημασίας: αφορά «απλώς» ψευδή έξοδα των συνεργατών της σε επαγγελματικά ταξίδια και δεν υπάρχει η κατηγορία ότι εισέπραττε μέρος των μισθών των συνεργατών της. Η ίδια η ευρωβουλευτής της ΝΔ, η οποία έχει ήδη καταβάλει 21.400 ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο, επεσήμανε: «Εχω πληρώσει τα σχετικά ποσά και έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να επαναξιολογήσουν την υπόθεσή μου».

Διάψευση

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος της κυρίας Καϊλή, Μιχάλης Δηματρακόπουλος, έκανε λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της, διαψεύδοντας το δημοσίευμα:

«Στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, που προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν χώρα συχνοί έλεγχοι οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν υπερωρίες που καταβλήθηκαν σε βοηθούς, αποζημιώσεις για επαγγελματικά ταξίδια, κονδύλια τα οποία προεγκρίνει ο κάθε ευρωβουλευτής. Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να επισημανθεί ότι, σε αντίθεση με όσα ανακριβώς δημοσιεύονται για την Εύα Καϊλή , από τις ενδελεχείς έρευνες από τα αρμόδια θεσμικά όργανα ουδέποτε προέκυψε λήψη «μίζας» από αποζημιώσεις σε συνεργάτες της. Τα ανωτέρω συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση», υπογράμμισε ο κ. Δημοκρακόπουλος για να προσθέσει :

«Συνήθης πρακτική είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι τυχόν διαπιστούμενες τυπικές διαφορές με τις προεγκρίσεις να διευθετούνται με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι προφανές ότι κάποιες δυνάμεις με ιταμά πολιτικά κίνητρα, βλέποντας ότι καταρρέουν οι κατηγορίες σε βάρος μου για την γνωστή υπόθεση, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου».