Θεωρητικά και οι έξι υποψήφιοι για την αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής ομνύουν στην ενότητα της παράταξης. Στην πράξη δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε σε ένα ντιμπέιτ της προκοπής –το να γίνουν τέσσερα που ζητούσε ματαίως ο Παύλος Γερουλάνος, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερος και επί της ουσίας διάλογος, δυστυχώς ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο.
Ηδη τα μηνύματα δεν ήταν καλά από τη συνάντηση την Τρίτη των συμβούλων των έξι υποψηφίων με την αρμόδια κομματική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ). Ωστόσο την Τετάρτη το πρόβλημα έλαβε, τρόπον τινά, επίσημο χαρακτήρα: η Εφη Χαλάτση, εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου, ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παραβρεθεί στη νέα συνάντηση για το θέμα των ντιμπέιτ, οδηγώντας σε νέα αναβολή –την οποία η ίδια είχε ζητήσει στη συνάντηση της Τρίτης– και προδιαγράφοντας ένα ναυάγιο. Κάποιες λιγοστές ελπίδες υπάρχουν στο νέο ραντεβού της Πέμπτης, εφόσον αυτό βέβαια γίνει, με πολλούς να εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καν λόγος να γίνει.
Το πρόβλημα είναι ότι το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μοιάζει άνισο: από τη μία είναι (κατά αλφαβητική σειρά) ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γερουλάνος, ο Χάρης Καστανίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Παύλος Χρηστίδης, οι οποίοι συμφωνούν σε δύο τηλεμαχίες πριν από τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου και μία επιπλέον μεταξύ των δύο φιναλίστ πριν τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ η πλευρά του κ. Παπανδρέου αντιπροτείνει ντιμπέιτ μέσω… Zoom.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανάγκη «σοβαρού διαλόγου» αντί ενός «ριάλιτι σόου ντιμπέιτ», και επέμεινε με επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ για τρεις τηλεμαχίες, όχι διά ζώσης αλλά μέσω Διαδικτυύου και με τετράλεπτες απαντήσεις.
«Λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ανάλογο ντιμπέιτ, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ως προς την πρότασή του για ψηφιακή παρουσία τόνισε ότι «οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμμετάσχουν από όποιο σημείο της χώρας βρίσκονται».
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους, που θεωρούν ότι η πλευρά ΓΑΠ πετάει την μπάλα στην εξέδρα.
«Δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνουμε από τα σπίτια μας παράλληλους μονολόγους», αντέτεινε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο Open το πρωί της Πέμπτης, έκανε λόγο για «δυστροπία» ενός υποψηφίου για τα ντιμπέιτ και σχολίασε δηκτικά: «Αν είναι να γίνει διαδικτυακά να γίνει μεσημεράκι γιατί το βράδυ έχουμε και δουλειές. Αυτό (το ντιμπέιτ) γίνεται για να μας ακούσει ο κόσμος, όχι για να κρυφτούμε».
Ηδη από την Τετάρτη, ο κ. Λοβέρδος είχε περιγράψει τι είχε συμβεί, καθώς στην πρώτη συνάντηση, της 9ης Νοεμβρίου, «οι πέντε από τους έξι υποψηφίους συμφωνήσαμε στο γενικό πλαίσιο διεξαγωγής του debate κατά το πρότυπο του 2017. Η πλευρά του κ. Παπανδρέου διαφώνησε και ζήτησε να επαναληφθεί η συνεδρίαση την Τετάρτη στις 17.00, προκειμένου να μας γνωστοποιήσει την τελική της απόφαση, αίτημα το οποίο σεβαστήκαμε και κάναμε αποδεκτό. Μόλις 10 λεπτά πριν από την συμφωνηθείσα ώρα συνεδρίασης της επιτροπής για τη λήψη της τελικής απόφασης, η πλευρά του κ. Παπανδρέου, ζήτησε τελείως άκομψα, ξαφνικά και αδικαιολόγητα την εκ νέου αναβολή της συζήτησης. Εμείς θα επιμείνουμε, στην διεξαγωγή του debate, σε ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς κανένα φόβο».
Ο κ. Γερουλάνος, πάντως, έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης ένα σχόλιο πιο… συμβιβαστικό.
Οι πέντε σκοπεύουν να ζητήσουν με επιστολή τους στην ΕΡΤ να φιλοξενήσει τις δύο τηλεμαχίες –πιθανότατα η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ3–, όμως ο κρατικός φορέας δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια παραγωγή χωρίς όλους τους υποψήφιους παρόντες. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ένα σενάριο είναι να δούμε ντιμπέιτ των «πέντε», χωρίς δηλαδή τον κ. Παπανδρέου, σε ιδιωτικά κανάλια, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη προβεί σε κρούσεις.